Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi legyen az úti patikában?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás

A megfelelően összeállított egészségügyi csomaggal kellően felkészülhetünk az egyszerűbb betegségek kezelésére, nem ér minket váratlanul a könnyebb sérülések ellátása. Mindehhez a Budai Egészségközpont hét pontban ad tanácsot, nézzük, melyek ezek!

1. Enyhe nátha, megfázás esetén: A nátha első tünetei jól kezelhetők forró vízben oldódó készítményekkel, torokfertőtlenítő tablettával, illetve orrcseppel vagy spray-vel. Emellett egy forró gőzfürdő is enyhíteni tudja a panaszokat.

2. Láz- és fájdalomcsillapításra, napszúrás ellen: Láz és fájdalom csillapítására leginkább a paracetamol, az acetilszalicilsav vagy a naproxen hatóanyagú gyógyszerek ajánlottak. Ha a napszúrás tüneteit - fejfájás, hányinger, hányás, láz - észleljük magunkon, a panaszokat lázcsillapítóval csökkenthetjük a legjobban. A mielőbbi gyógyulás érdekében tegyünk a homlokunkra hideg vizes borogatást és feküdjünk besötétített helyen.

3. Gyomorrontás, hasmenés esetén: Mindkét betegség kezelésénél a legfontosabb, hogy koplalni kezdjünk és igyunk sok folyadékot, lehetőleg ásványvizet és teát. A gyógyulásban az aktív szén (Carbo activatus) is segít. Erős hasmenés esetén figyeljünk oda a só és az elektrolit pótlására. Jó, ha ilyen esetekre az útipatikánk tartalmaz görcsoldót is.

4. Napégés esetén: A legalapvetőbb, amit a saját egészségünkért tehetünk, hogy megelőzzük a napégést! Ennek érdekében mindig használjunk magas faktorszámú fényvédőt, naptejet és a déli órákban ne tartózkodjunk a napon. Ha mégsem voltunk elég óvatosak, akkor dexpanthenol tartalmú spray-vel csökkenthetjük a kellemetlen, izzó érzetet.

5. Szúnyog- és rovarcsípés ellen: A szúnyog- és rovarcsípések ellen leghatékonyabbak a minimum 30 százalékos dietil-toluamid, rövidítve DEET, hatóanyagú termékek. Enyhe allergiás reakciók esetén - amikor a csípés helye megdagad, és a környéke bevörösödik - igyunk legalább 500 mg-os kalcium pezsgőtablettát is.

6. Fertőzések, vírusok elkerülésére: A nyaralásra érdemes víz nélkül használható kézfertőtlenítő gélt vinni. Külföldön csak palackozott vizet igyunk, csapvízzel még a fogmosás sem célszerű. A fertőzések elkerülése érdekében nem ajánlott a nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása sem.

7. Kisebb sebek, sérülések ellátására: Kisebb balesetek után a sebet és környékét először bő vízzel mossuk le, majd alaposan fertőtlenítsük, végül kötszerrel vagy sebtapasszal ragasszuk le a sérült területet. Erősen (főleg földdel) szennyezett sebbel forduljunk orvoshoz, mert ilyen esetekben kötelező a TAT (tetanus-anatoxin) védőoltás beadása.

"A nyaralásra mindig vigyük magunkkal azokat a gyógyszereket, amelyeket krónikus vagy időszakosan megjelenő betegségünk miatt folyamatosan vagy alkalmanként szedünk. Mindig tartsuk észben, hogy ha az utazás alatt a tüneteink nem múlnak el pár napon belül, feltétlenül keressük fel a helyi orvosi rendelőt!" - mondta Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont háziorvosa.

2011.06.29 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések