Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi a teendő, ha veszett denevér harap meg?

kategória: Egészségügyi tájékoztatás, Fertőző betegségek, Gyermek-egészségügy, Gyógyszerészet, Vészhelyzetek, katasztrófák

Veszett denevér harapott meg egy floridai fiút, miközben kutyája bundájából akarta kiszedni az állatot.

A 12 éves, Lake Walesben élő srác mindezek után oltások sorozatát kapta, hogy meg ne betegedjen ebben a végzetesnek számító kórban, mivel a denevér veszettségi tesztje pozitív lett.

Bár az Egyesült Államokban ritkán halnak meg emberek veszettség következtében, számos vadállat hordozza ezt a betegséget, melyet aztán a háziállatokra, családi kedvencekre is ráragaszthat, ezáltal megfertőzve a tulajdonosokat.
Az egész világon körülbelül 50 ezer ember hal meg évente veszettségben, a fertőzés leggyakrabban a fejlődő országokban fordul elő, ahol nem dolgozták ki a kutyák veszettség elleni oltásának programját. Polk megyében ez a denevér-veszettség volt a 6. eset ebben az évben.

Az egész országban minden évben legalább 7 ezer esetet tartanak nyilván - jelentette ki az Egyesült Államok Járványügyi és Prevenciós Központja, a CDC.

Az USA-ban legtöbbször harapás útján terjedt a betegség, elsősorban olyan fertőzött vadállatoktól, mint a denevér, a mosómedve, a borz, a a farkas, a préri farkas, a hiúz, a menyét, vagy a róka, de a legtöbb veszettséget - mintegy háromnegyed részét - a denevérektől kapták - nyilatkozta a CDC. Ha nem kezelik kellő időben a veszettséget, akkor a betegség halállal végződik.

A szülőknek azt tanácsolják, hogy minden esetben keressék meg az orvost, és kérjenek tanácsot tőle, ha gyermeküket vadállat harapta meg.

2008.11.29 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ami az időseket sújtja...

"A magány se nem jó, se nem rossz, hanem felerősíti az érzelmeket. A boldog magányos nagyon boldog, a szomorú magányos rendkívül szomorú."- vélekedik Tonino Capone, olasz filozófus.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések