Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi a kapcsolat a fittség és a rendetlenség között?

kategória: Gondolta volna?, Pszichológia, Sport, sport-egészségügy

A fizikailag aktívabb emberek otthona is sokkal rendezettebb, míg a rendetlen háztartásban élők hajlamosabbak mozgásszegényen élni.

Az Indianai Egyetem kutatói közel 1000 St. Louis-i lakos mintáján vizsgálta a helyiek életmódját, elsősorban fizikai aktivitásának rendszerességét. A 49-65 éves korú résztvevők esetében azonban nem csupán az életmódra jellemző tényezőket, de otthonaik belső és külső tulajdonságait is rögzítették az egyetem szakemberei. Vagyis információkat szereztek arról is, milyen tisztaságú, bútorozottságú otthonban éltek a válaszadók, mennyire volt zajos a környék ahol éltek, milyen volt arrafelé a levegő minősége vagy a lakóépületek állapota. 

Mint kiderült, a fenti környezeti tényezők közül mindössze a lakás rendezettsége volt az egyetlen, amely kapcsolatban állt a lakók fizikai aktivitásának szintjével. A felmérés eredményei szerint a tisztább, rendezettebb otthonokban élők fizikailag is aktívabbak maradtak, míg a rendezetlenebb lakások tulajdonosai sokkal kevésbé foglalkoztak testük edzésével vagy karbantartásával.  

A kutatók szerint nem világos, miért tisztább, rendezettebb az aktívabban élők otthona, több elmélet is igaz lehet. Az egyik szerint a háttérben az állhat, hogy az otthonuk rendben tartására fordított fizikai aktivitás miatt az egyéb mozgásokra is inkább hajlandóak - hiszen akár félóra portörlés is fizikai aktivitás, egy egész lakás kitakarítása pedig ennél is több. De akár az is elképzelhető, hogy azok az emberek, akik jobban foglalkoznak testük karbantartásával egyszerűen többnyire ugyanabba a csoportba esnek, akik otthonaikkal szemben is magasabb követelményeket támasztanak.

2010.06.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Gyógynövények

Gyógyító ételek

Életünk során sok olyan élelmiszerrel találkozunk, amelynek jótékony élettani hatásával nem vagyunk tisztában. A fokhagyma például kedvelt fűszernövény, de egyedülálló ízén kívül, vitamin és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.

tovább

50plusz.hu Fórum

Szponzorált hirdetések