Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mezei Mária és Márai Sándor eltitkolt szerelme

kategória: Programajánló

Egy titokzatos vonzalom története elevenedik meg Szigethy Gábor Mezei Márai Szerelem című, sok képpel és dokumentummal illusztrált kötetében. Az album egy világ elől eltitkolt szerelem történetét tárja az olvasó elé. A kötettel egy időben jelenteti meg a Helikon Kiadó Márai Sándor Sirály című regényét is, amelyben fellelhetőek e szerelem motívumai.

Szigethy Gábor húsz évvel ezelőtt kapta meg Lelbach Jánostól, Mezei Mária özvegyétől a kézirat- és fotóhagyatékot, és már 1992-ben megtalált néhány 1945 és 1948 közötti Márai-levelet. "A kapcsolat történetének megismeréséhez húsz év alatt jutottam közelebb a sok rendezetlen, nehezen olvasható papírból, elsősorban Mezei Mária különböző jegyzeteit, naplófeljegyzéseit kutatva" - mondta a kötet szerzője. Ezzel párhuzamosan kutatta a Márai Sándor naplóiban fellelhető finom, nehezen értelmezhető utalásokat, kettőjük rejtjeleit, valamint keresett korabeli újságcikkeket, történeti anyagot.

Márai Sándor, a befutott író és a gyönyörű, tehetséges ifjú színésznő, Mezei Mária a negyvenes évek elején találkozott, a kapcsolat vélhetően 1941 januárjától késő őszig tarthatott, akkor hagyta ott Márai a színésznőt. Mezei magát a szakítást is megírja, de az 1981-ben megjelent, Vallomástöredékek című kötetben nem írta le Márai nevét, csak naplójában.

Márai 1943 decemberében leírja naplójában, hogy becsületes embernek belső emigrációba kell vonulnia. Leányfalura megy, nem lép nyilvánosság elé 1945 tavaszáig. Mezei Mária pedig elmenekül a Tátrába, nem lép színpadra 1944-ben, csak 1945 tavaszán érkezik vissza Pestre. "Ha jól sikerült a könyv, az derül ki belőle, hogy két ember bonyolult magánéleti problémái miként ötvöződnek a nagyon bonyolult kor problémáival" - mondta Szigethy Gábor.

2011.10.22 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Lélek

  A jó házasság fiatalít

  Az életet meghosszabbító tényezők között a negyedik helyen, a házasságon kívüli szerelemtől való tartózkodás, ötödiken pedig a boldog házasság áll - írja Hufeland 1796-ban. Sajnálatos tény, hogy a házasság kezdi elveszíteni valódi értékét, tartalmát.

  tovább

  Praktikák:

  Mozgássorok

  Mozgássorok
  tovább

  50plusz.hu Fórum

  Szponzorált hirdetések