Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mesterséges szívbillentyű, katéterrel felhelyezve

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Sok idős ember jó állapotban tovább élhetne, ha a főverőér, az aorta billentyűjének szűkületét megoldhatnák. Az aorta billentyűje a szív legnagyobb terhelésnek kitett része, hiszen egész életünkben minden szívösszehúzódáskor nyílnia és pontosan záródnia kell.

Igen idős emberek szívbillentyűje tényleges betegség nélkül is merevvé válik, benne mészrögök rakódnak le, ezért erősen beszűkül. A mind szűkebb nyíláson keresztül a szívizomzatnak mind nehezebb elegendő vért kipréselnie, és ez további panaszokat, betegségeket idéz elő.


Létfontosságú volna a tönkrement billentyűt rugalmas, jól táguló műbillentyűvel kicserélni, de ez a mellkas fölnyitásával járó, nagy terhelést jelentő műtétet tesz szükségessé. Ezt sok betegnél túl kockázatos volna megkísérelni.

Amerikai kutatók újszerű megoldást dolgoztak ki. Ceruzavastagságú csövet, szívkatétert vezetnek be apró metszésen keresztül egyik comb verőerén keresztül a szívbe, a beteg, merev billentyűhöz. A műbillentyű rozsdamentes fémkeretben lévő, rugalmas szövet és amikor a szívkatéter eléri a beszűkült, természetes billentyűt, kis ballon kinyitásával a mesterséges szerkezet a régi billentyű helyére kerül.

Az illetékes amerikai hatóság egy olyan vizsgálat alapján járult hozzá a műbillentyű forgalomba hozatalához, amelynek során a módszert 365 betegen kipróbálták, akiket a korábbi módon megoperálni nem lehetett. A csoport tagjainak fele megkapta az új műbillentyűt, a többieknél mindent megtettek, amire ma lehetőség van. A hagyományos technikával gyógyítottak fele élt egy év múlva, a műbillentyűvel kezeltek 69 százaléka.

Animáció: HáziPatika.com

2011.11.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Fogynak a kilométerek

Szép számmal vannak, öntevékeny, idős emberek. Kirándulnak, kocognak, kártyáznak, sakkoznak, különböző társas programokban vesznek rész. A legaktívabbak utazásokat szerveznek bel- és külföldre egyaránt. Mire kell odafigyelni az útra kelésnél?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

A fájdalomcsillapítás orvosi szakértelmet igényel, és elfedhet fontos tüneteket, ezért szomszédtól, ismerőstől csak abban az esetben fogadjon el ajánlott gyógyszert, ha ismeri, és orvosa egyetértésével használta már!


Szponzorált hirdetések