Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mesterséges hasnyálmirigy, hamarosan

kategória: Diabétesz

A mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztésével foglalkozó kutatók arra számítanak, hogy öt éven belül engedélyezhetnek egy vagy több készüléket az 1-es típusú cukorbetegséggel élők számára. Eredményeikről a hét végén számoltak be az Amerikai Diabétesz Szövetség éves philadelphiai találkozóján.

Az 1-es típusú cukorbetegség olyan autoimmun betegség, amelynél a szervezet immunrendszere egészséges sejtek ellen fordul, megtámadja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit, ezzel tönkreteszi a test inzulintermelő képességét. Az inzulin nélkülözhetetlen az élelemből származó szénhidrátok lebontásához.

Ennél a cukorbetegség-típusnál fecskendővel vagy bőr alá ültetett apró katéteren át kis méretű pumpával juttatják be a beteg szervezetébe az inzulint. Mindkét technikával az a gond, hogy a páciensnek kell megbecsülnie, mennyi inzulinra van szüksége, attól függően, hogy mennyit evett, illetve mennyi testmozgást végzett.


A túl sok inzulin túlságosan csökkentheti a vércukorszintet - ez hipoglikémiához, a páciens ájulásához, akár halálához vezethet. A túl kevés inzulin viszont nem eléggé csökkenti le a megemelkedett vércukorszintet, ez pedig hosszabb távú szövődményeket okoz, szem- és veseproblémákat, szívbetegséget idézhet elő.

Egy mesterséges hasnyálmirigy megoldhatná ezeket a gondokat, mert zárt rendszerben, folyamatosan méri az aktuális vércukorszintet, és számítógépes algoritmus segítségével kiszámítja, hogy az adott időpontban mennyi inzulin adagolására van szükség. A HealthDay című ismeretterjesztő portál beszámolója szerint a Bostoni Egyetem, a Harvard Egyetem és a Massachusettsi Általános Kórház munkatársai olyan mesterséges hasnyálmirigyet fejlesztettek ki, amely az inzulinon kívül a glükagon nevű hormont is zárt rendszerben, szükség szerint adagolja. A találkozón bemutatott zsebméretű eszköz klinikai próbái biztatóak az eszköz egyik kifejlesztője, Edward Damiano szerint.

Animáció: HáziPatika.com

2012.06.15 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A "tanult" beteg

Nem is hinnénk, hogy mennyi korosodó embert érint hazánkban a csontritkulás. K. Mária 64 éves nyugdíjas több éve tudja, hogy az ő csontjai is törékenyebbek az átlagnál. Ő azonban nem folytatott strucc-politikát, hanem igazi "tanult" beteggé képezte...

tovább


Szponzorált hirdetések