Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Robothasnyálmirigy adagolja az inzulint

kategória: Diabétesz, Új termékek, szolgáltatások

A mesterséges hasnyálmirigy kifejlesztése megváltoztathatja az 1-es típusú cukorbetegek életét. A betegség olyan élethosszig tartó állapot, amelynek során a szerv inzulintermelése leáll, így a hormon rendszeres pótlására és a vércukorszint folyamatos mérésére van szükség. Ellenőrzés hiányában növekszik a szívbetegség, a stroke, a veseelégtelenség, az idegkárosodás és a vakság kockázata.

Az öt év alatti gyerekek különösen veszélyeztetettek, mivel nehéz felismerni náluk a remegést és a szédülést, így éjszaka hipoglikémia, tehát kórosan alacsony vércukorszint alakulhat ki. "Egy hagyományos inzulinpumpa és egy állandó vércukorszintmérő egyesítésével, valamint egy számítógépes szabályozó algoritmus megalkotásával képesek vagyunk megfelelő mennyiségű inzulint juttatni a szervezetbe. Ez forradalmasíthatja a kezelést, valamint jelentősen javíthatja a betegek életminőségét" - mondta dr. Roman Hovorka, a Cambridge-i Egyetem szakértője.


A glükózszintre reagáló inzulintovábbító rendszert 1-es típusú cukorbeteg serdülőkön, felnőtteken és várandós nőkön tesztelték az intézmény klinikáján, a követéses vizsgálati szakasz pedig már a páciensek otthonában zajlott. Dr. Hovorka és csapa jelenleg a legfiatalabb páciensekre összpontosít, ebben az évben ugyanis világszerte 78 ezer gyermeknél állapítottak meg 1-es típusú diabéteszt, amelynek az előfordulása számos országban esztendőnként 3 százalékkal növekszik az öt éven aluliak körében. "Az éjszakai hipoglikémia kómához vezethet, ezért a szülőknek éjjel többször is fel kell kelniük, hogy megmérjék a kicsi vércukorszintjét. Ez a családi élet rovására mehet" - magyarázta az orvos.

A csapat 2013 júliusában a mesterséges hasnyálmirigy újabb tesztjére készül: a klinikai megfigyelés alá helyezett gyermekek szüleik jelenlétében próbálhatják ki az új kezelési módszert. Ha minden a tervek szerint halad, később otthoni használatra is lehetőség nyílik a résztvevők körében. "Reméljük, hogy a zárt inzulinadagoló rendszer 3-5 éven belül piacra kerülhet" - tette hozzá Hovorka doktor.

Animáció: HáziPatika.com

2013.05.22 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Izomregeneráció, nyújtás

Az édes pihenés legalább olyan fontos, mint a becsületesen elvégzett edzésmunka, mert a regenerációs fázisban piheni ki a szervezet magát, töltődik fel újra energiával, és kerül magasabb szintre. A terhelés és a pihenés egységet kell, hogy alkosson.

tovább


Szponzorált hirdetések