Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mesterségek Ünnepe

kategória: Programajánló

A régi, ritka mesterségek lesznek a főszereplői az idei, 26. Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg a Budai Várban.

Bemutatkoznak többek között a kemence- és kályhaépítők, a bútorfestők, a kékfestők, az érdeklődők láthatják munka közben a kádárt, a halászhálókötőt és a kötélverőt is. Az alkalmi konyhában a szappanfőző, mángorló, dagasztó asszonyok serénykednek majd - olvasható a rendezvény honlapján.

A szakmák mellett a hagyományokhoz híven ebben az évben is a fesztivál vendégei lesznek az ország különböző tájegységeiről érkező hagyományőrző együttesek és gyermek táncegyüttesek is, amelyek együtt idézik fel a Szent István napi ünnepkör és a kenyérszentelés szokásait. A nyitónapon a Vendégségben Budapesten - Külhoni magyar fiatalok találkozójának résztvevői mutatják be műsorukat, valamint külföldi zenekarok is koncertet adnak.

A négy nap alatt fellép a Kerekes Band, Harcsa Veronika és Balogh Kálmán, a Balkansambel együttes Szlovákiából, a CimbaliBand, a Mydros görög zenekar. A hét végén Indiából érkezik Sharmistha Mukherjee és tánccsoportja, a Romengo cigány népzenével és táncházzal lép fel, az Oroszlános udvarban pedig Bognár Szilvia és az EtNoé koncertje után moldvai csángó népzenével és táncházzal készül a Zurgó együttes.

A zárónapon fellép a Csurgó zenekar, a Buda Folk Band, a Balogh Kálmán Gypsy Cimbalom Band, a MagyarVista Social Club és a 80 éve született Martin György néptánckutató tiszteletére összeállítás mutat be a Honvéd Táncszínház.

Az évszázados hagyományt felelevenítve a táncosok és mesterek díszes aratókoszorús felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét ebben az évben is. Augusztus 20-án 15 órakor a Clark Ádám téren felállított színpadon ünnepélyes kenyéráldást tartanak, ezután a résztvevők a Lánchídon át a Bazilikához vonulnak, ahol Erdő Péter bíboros 17 órakor megszenteli a mesterek kenyerét.

2012.08.07 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

  Tippek:

  Egy tartalmas, őszinte beszélgetés hozzásegít a lelki egyensúlyhoz, megkönnyebbülést hoz, feloldja a szorongásokat. Érdemes egy nagy levegőt venni, és megszervezni, akár még ma estére is sikerülhet.


  Szponzorált hirdetések