Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A dohányosok háta jobban fáj

kategória: Dohányzás, Fájdalomcsillapítás

Több kutatás is azt mutatja már évek óta, hogy a dohányzás kapcsolatba hozható a deréktáji fájdalmak, a csigolyaelváltozások és a rosszabb műtéti kimenetel fokozott kockázatával. A Journal of Bone and Joint Surgery című folyóiratban megjelent cikk arról is beszámolt, hogy a gerincbetegségekkel és az ebből származó fájdalmakkal küzdő dohányosok sokkal rosszabb közérzetről panaszkodtak, mint azok a sorstársaik, akik időközben felhagytak káros szenvedélyükkel.

Csaknem minden felnőtt élete során legalább egyszer felkeresi az orvost hátfájással, vagy más fájdalmas gerincrendellenességgel. Mivel a dohányzás egy befolyásolható kockázati faktor, a kutatók áttekintették a több mint 5300 résztvevő dohányzási szokásait, és megfigyelték a fájdalom mértékének alakulását. A betegek háti és a gerincelváltozásból eredő, lábtájékon jelentkező kellemetlenségeket jeleztek. Nyolc hónapon át kezelték őket műtéti vagy konzervatív módon. 


A kezelés kezdetén a sosem dohányzó, illetve a már leszokott betegek jelentősen kevesebb fájdalmat észleltek, mint a füstölgők és azok, akik csak a terápia kezdetén tették le a cigarettát. Akik a vizsgálati időszak alatt leszoktak, azok állapota erőteljesebben javult, mint azoké, akik nem hagytak fel egészségkárosító szokásukkal. A fájdalom mértéke klinikai értelemben kifejezett javulást mutatott a nemdohányzók körében. A dohányosok fájdalma ezzel szemben nemigen csökkent. Az Oswestry Mozgáskorlátozottsági Index (hátfájdalmak esetén használt mérőszám) is azt mutatta, hogy kedvezőbben alakult azoknak a betegsége, akik sosem cigarettáztak. 

"Tudjuk, hogy a nikotin felerősíti a fájdalmakat - mondta el a kutatás vezetője, Glenn R. Rechtine, a Rochester Egyetem ortopédiai tanszékének munkatársa. - Ez a kutatás megmutatta, hogy aki leszokik a kezelés során, az jobban lesz. Aki nem, annál nem mutatható ki statisztikai értelemben állapotjavulás, függetlenül a terápiás módszertől. A dohányzás káros. Munkánk is felhívja a figyelmet arra, hogy mennyire fontos lenne a hátfájdalmakkal küzdő betegek kezelésébe bevonni a leszoktató programokat is."

Animáció: HáziPatika.com

2012.12.12 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

A Korkontroll Magyarországon

"Nem az a kérdés, hogy milyen hosszú életünk lesz, hanem az, hogy milyen lesz hosszú életünk." (Prof. N. Klentze, az Európai Anti-Aging Társaság elnöke)

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések