Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mérsékelheti egy gyulladáscsökkentő a Parkinson-kór kockázatát

kategória: Neurológia, Öregedés

Az ibuprofent szedő felnőtteknél 27 százalékkal kisebb kockázattal fejlődött ki Parkinson-kór azokhoz képest, akik nem szedték ezt a nem szteroid gyulladáscsökkentő szert - közölték amerikai kutatók szerdán megjelent tanulmányukban.

"A Parkinson-kórnak nincs gyógymódja, ezért fantasztikus a lehetőség, hogy az ibuprofen, egy létező és viszonylag ártalmatlan szer, segíthet a betegség elleni védekezésben" - mondta Alberto Ascherio kutatásvezető, a Harvard Egyetem közegészségügyi karának munkatársa.

A Parkinson-kór neurológiai betegség, amely a központi idegrendszert érinti, remegést és a motoros funkciók zavarát okozza. Főként az ötven év felettieket veszélyezteti, de fiatalabb embereket is sújthat. Michael J. Fox amerikai-kanadai színészt például 30 éves korában diagnosztizálták Parkinsonnal.

A kutatók még jelentősebb hatást tapasztaltak, amikor az ibuprofent a többi nem szteroid gyulladáscsökkentővel (NSAID) vetették össze. Megállapították, hogy azoknál, akik hetente két-három alkalommal szedtek ibuprofent, 38 százalékkal kisebb valószínűséggel alakult ki Parkinson-kór, mint azoknál, akik más típusú NSAID-t, például aszpirint vagy acetaminofent használtak rendszeresen.

A kutatók feltételezik, hogy az ibuprofennek védő hatása van az idegsejtekre, ám ennek mechanizmusával még nincsenek tisztában.

A tanulmányt a Neurology című szakfolyóiratban tették közzé.

Animáció: HáziPatika.com

2011.03.05 00:02:00

forrás: MTI


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Az oszteoporózis kialakulása, tünetei, kezelése

A kór nevének jelentése: porózus, lyukacsos, üreges csont. A változókorban minden harmadik nő és az időskorúak jelentős része szenved ebben a betegségben. Nőknél négyszer gyakoribb mint férfiaknál. De nem csak a nőket és az idősebb korosztályt fenyegeti.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések