Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A stressztől hízunk, a hízástól streszelünk

kategória: Elhízás, Stressz

A stressz hízáshoz vezet, a kövérség pedig újabb stresszforrás. Új kutatás foglalkozott ezzel az ördögi körrel.Az étrend és a mozgásszegény életmód önmagukban nem magyarázzák, miért öltött járványos méreteket az elhízás. A norvég Stavangeri Egyetem humán biológusa, Brynjar Foss szerint a stressz a sok közrejátszó tényező egyike. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a zsírokban, sóban és cukorban gazdag táplálkozás és a kevés mozgás kombinációja az elhízás kulcstényezője. Ezek alapján az orvosok a fogyást és a több mozgást írják elő betegeiknek. Beállt a sorba a média és a kereskedelem is, edzéstervekkel, diétákkal és tanácsadással.

Brynjar Foss és Sindre M. Dyrstad sporttudós a Medical Hypoteses című folyóirat cikkében erre a problémára összpontosított. Áttekintettek egy sor kutatási anyagot, melyek kimutatták, hogy a hízás és a stresszhormon, vagyis a kortizol szintje észrevehetően magasabb annál, aki az idegeskedés miatt tett szert túlsúlyra. "A magasabb kortizolszint azzal jár, hogy az illető könnyebben hízik" - mutatott rá Foss.

Dyrstaddal együtt úgy vélik, hogy a stressz és a kövérség egymást erősítik egyfajta pozitív visszacsatoláson keresztül. A hízás kiválthat stresszreakciót, ami további súlyfelesleg felhalmozásához vezethet. "Aki hízik, az stresszhatásnak teszi ki a testét. Ez egy öngerjesztő folyamat lehet, így az illető tovább hízik" - magyarázta Foss. A fogyókúrázás szintén fokozhatja a kortizoltermelést, mely stresszválaszt vált ki, így ellene dolgozik a súlyvesztési törekvéseknek. "Ha a feltételezésünk igaz, azt jelentené, hogy a stresszt kell valahogy leküzdenie annak, aki gátat akar szabni súlygyarapodásának" - vélekedett a kutató.

2012.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Táplálkozás

Megmérgezzük magunkat?

Minden tizedik európainak baj van a veséjével. Lehet, hogy Ön is közéjük tartozik? A betegség könnyen, gyorsan felismerhető, és megfelelő kezeléssel megelőzhető a dialízis vagy veseátültetés. Olvassa el, mit kell tennie!

tovább


Szponzorált hirdetések