Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A mobiltelefon felmelegedést okozott az agyban

kategória: Gondolta volna?

A Memorial Sloan-Kettering Rákközpont (New York, Egyesült Államok) munkatársai új módszert mutattak be, melynek segítségével meghatározható a mobilkészülékek keltette elektromágneses sugárzás agyszövetre gyakorolt hatása.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a klasszikus mobilkészülékek (2B-csoport) keltette elektromágneses sugárzást a "lehetséges rákkeltők" között tartja számon. Ez ugyanazt a kategóriát jelenti, amelybe a kávé, a naftalin vagy a pácolt zöldségek tartoznak. A sugárzás okozta károsító hatást bizonyító megkérdőjelezhetetlen munka azonban eddig nem látott napvilágot. Ezen javíthat David H. Gultekin és munkacsoportjának módszere.

Mágneses rezonancia képalkotó segítségével vizsgálták, hogy a marhából eltávolított agy milyen mértékben köti a sugárzást. A PNAS oldalain megjelent vizsgálat során háromdimenziós modell segítségével meghatározták, hogy az agy mely területei vannak kitéve intenzív sugárzásnak, ezek alapján az agy hippokampusznak nevezett része, illetve a halántéklebeny képezik a forró pontokat.

Az érintett részekben a sugárzás hőmérséklet-emelkedést okozott, azonban meg kell jegyezni, hogy az élő szervezetben a működő keringés hozzájárul a szövet hűtéséhez, mely mechanizmus jelen esetben hiányzott. Mivel nem is biztos, hogy a hőmérséklet-változás, mely ráadásul élőben a fent vázolt okból kevésbé jelentős, hozzájárul a daganatképződéshez, a témában még számos vizsgálat várható.

2013.01.03 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább

Tippek:

Ellenőrizze rendszeresen vérnyomását, mert a magas vérnyomás a látást is veszélyeztetheti.


Szponzorált hirdetések