Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mérgezőhal-ellenméreg

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

Évente ötvenezer ember életét lehetne megmenteni azzal az anyaggal, amelyet mérgező halak ellen talált hatásosnak az ausztrál Queenslandi Egyetem Queenslandi Agykutató Intézetének (QBI) idegtudósa.

A ciguatoxin mérgezés kezdeti tünetei hirtelen émelygés, hányás, gyomor-bélrendszeri fájdalmak. A mérgezést az emlősök számára mérgező mikroalgával táplálkozó halak fogyasztása okozza. Már több mint 200 évvel ezelőttről is ismert ciguatoxin mérgezés, még Cook kapitány írt le egy esetet második csendes-óceáni útja alkalmával, 1774-ben. Nemrégiben a kutatók rájöttek, hogy egy szabadalmaztatott vegyület, a brevenal, hatékonyan kezeli a ciguatoxin mérgezéssel összefüggő neurotoxikus kagylómérgezést.

Kutatóösztönére hallgatva Fred Meunier, a QBI docense feltételezte, hogy a brevenalt át lehetne alakítani úgy, hogy a ciguatoxin mérgezés ellen is beváljon. Ugyanezt kutatta az Észak-Karolinai Wilmingtoni Egyetemen Dr. Dan Baden - amikor egymásra találtak, együtt folytatták a munkát. "Úgy tűnik, hogy megtaláltuk a módját, hogy blokkoljuk a ciguatoxin nátrium-csatornákra kifejtett hatását anélkül, hogy megzavarnánk a csatornák természetes elektromos jeltovábbítását az idegsejtekben" - nyilatkozta Meunier.

A ciguatoxin mérgezés egyik legjelentősebb veszélye, hogy a heveny tünetek kezelésére alig - ha egyáltalán - van lehetőség. Egy gyógyszer áll rendelkezésre, ám egy 2002-es vizsgálat alapján az sem hatékonyabb, mint a placebo. Most, hogy már ismerik a ciguatoxin hatásmechanizmusát, Dr. Meunierék a mérgezés elleni gyógyszer kifejlesztésén dolgoznak.

2008.10.30 08:17:56

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Felhők a szem előtt

A cataracta görög szó, vízesést jelent. A szemlencse elszürkülésével járó betegség valószínűleg azért kapta ezt a nevet, mert a beteg látása idővel egyre inkább olyanná válik, mintha vízfüggönyön nézne keresztül.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések