Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyit fizetnél, hogy ne legyél pattanásos?

kategória: Bőrgyógyászat, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy

A tinédzserek nagyjából 275 dollárt lennének hajlandók fizetni azért, hogy sose legyen pattanásuk. Még ennél is többet érne nekik az, hogy a fele ennyi bőrelváltozás vagy a hegek helyett egyáltalán sose kelljen megküzdeniük ezzel a bőrproblémával. Ezeket adta közzé a JAMA/Archív folyóiratok egyike, az Archives of Dermatology augusztusban.

A pattanás csaknem minden fiatalt érint, és kapcsolatba hozzák az idegességgel, depresszióval, szégyenérzettel és szociális zavarokkal a cikk háttérinformációi szerint. "A pszichoszociális tényezők csökkentése az egyik vezérvonal a pattanás klinikai kezelésében, ezért nagyon fontos, hogy felmérjük és kiértékeljük" - írták a szerzők.

Cynthia L. Chen és munkatársai a San Franciscoi California Egyetemen 266 önként jelentkező pattanásos tinédzsert vizsgáltak meg a város állami iskoláiból. Kérdőíveket kellett kitölteniük arra vonatkozóan, hogy életükből hány évet, illetve mennyi pénzt áldoznának fel azért, hogyha soha negyen pattanásuk, vagy ha csak hegek maradnának a bőrükön, vagy ha fele mértékben lenne csak pattanásos a bőrük.
Szüleiket is kikérdezték a bőrük korábbi állapotáról, és arról, hogy ők mennyit fizetnének a gyermekük kezeléséért.

Arra a kérdésre, hogy hány évet adnának az életükből, ha azt pattanások nélkül élhetnék le, az átlagos eredmény 0,961 év lett.
A 100 százalékos pattanásmentesség jobb eredményt ért el, mint a fele annyi pattanás illetve a heges, de tiszta bőr.

A pénzbeli kérdéseknél az derült ki, hogy 275 dolláros középértéken mozog az összeg, amit hajlandóak lennének fizetni azért, hogy soha az életben ne legyen bőrproblémájuk.

100 dollárt azért, hogy teljesen tiszta legyen a bőrük, 10 dollárt azért, hogy csak fele annyi pattanás csúfítsa el az arcukat. A heges, de tiszta bőrért nem fizetnének semennyit. A szülők esetében az összegek a következőképpen alakultak az előbbi sorrend szerint: 250 dollár, 100 dollár, 100 dollár, 0 dollár.

Akik súlyosabbnak ítélték meg bőrük állapotát, azok több időt és pénzt áldoznának a pattanás eltüntetésére.

"A betegek elvárásainak ismerete segíthet a bőrgyógyászoknak abban, hogy kiegyensúlyozottabb eredményt érjenek el" - írták a szerzők. "Véletlenszerű, vak és placebo felhasználásával készült kísérletek kimutatták, hogy 3-4 hónapos hagyományos pattanás-terápia, mely során helyileg alkalmaznak benzoil-peroxidot és retinoidot, továbbá antibiotikumot szájon át, 40-60 százalékkal csökkenti a sebesedést."

"Az is kiderült, hogy a pattanásból származó hegek aránya eléri a 95 százalékot. A tinédzserek leginkább azt szeretnék, ha egyáltalán nem lenne pattanásuk, így a szakembereknek ügyelniük kell a hatékonyságra és a hegesedés veszélyére."

Animáció: HáziPatika.com

2008.08.22 12:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Így kezelhetjük a visszérproblémákat

Ha már kialakultak a visszeres problémák, a betegség súlyosbodásának és a későbbi szövődmények kialakulásának megelőzése érdekében érdemes mielőbb megkezdeni a kezelést. A legjobb eredmény általában a terápiás lehetőségek kombinációjával érhető el.

tovább

Tippek:

A láb normál hőmérséklete 30 °C körül van. Hogy ezt hidegben is jobban megőrizhesse, elősegíthetjük lábfürdőkkel. A rozmaring- és levendulaolajos lábvíz fokozza a vérkeringést, és kellemes illatú!


Szponzorált hirdetések