Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyire eredményes a szív- és érbetegségek szűrővizsgálata?

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek

Világszerte végeznek panaszmentes embereken különféle betegségek korai fölismerése végett szűrővizsgálatokat, amelyek eredményessége betegségtől függően, de országonként is igen változó. Egy tanulmány, amelyben a halálozási statisztika első helyén álló szív- és érrendszeri betegségek preventív szűrővizsgálatának hatékonyságát vizsgálták, azt állapította meg, hogy a jelenlegi szűrővizsgálati technikák kevéssé alkalmasak e betegségek kiszűrésére.

Minden betegséget legjobb megelőzni, de ha a folyamat már elindult, a kezelési eredmények akkor optimálisak, ha a kórt a lehető legkorábbi stádiumban sikerül fölismerni. Jó szűrővizsgálati módszert nehéz találni, mert a követelmények sokrétűek. Lehetőleg bárkin bármikor gyorsan alkalmazható legyen, a vizsgált személy számára ártalmatlanul, szükség esetén ismételhetően. Ugyanakkor pontos, de drága se legyen, mert legtöbbször nagy tömegeken kell elvégezni.

Amikor a tüdővész az elmúlt évszázadokban fiatal emberek millióinak életét követelte, a tüdőszűrésnek hatalmas szerepe volt a betegek megtalálásában és a korai gyógyításban. Érthető, hogy a korunk halálozási statisztikájában első helyen található szív- és érbetegségek eredményes szűrővizsgálati módszereinek kidolgozása egyike a legfontosabb tudományos témáknak.

Kanadai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy a koszorúér-betegség jelenleg alkalmazható vizsgálati módszerei milyen megbízhatósággal tudják kiemelni a panaszmentes emberek tömegéből azokat, akiket fokozott kell figyelni a kifejlődőben lévő betegség miatt. A szakirodalomból kiválasztották azokat az eddigi tudományos vizsgálatokat, melyek ezt tárgyalták, és eredményeiket összesítve értékelték. Patrick O'Malley az Archives of Internal Medicine szaklapban közzétett tanulmányhoz írott szerkesztőségi közleményben azt írta: a jelenlegi vizsgálati technikák annyira alkalmatlanok szűrésre, hogy az "döbbenetes".

2011.05.21 00:02:00

forrás: MTI


50plusz.hu Fórum

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések