Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyiért szokna le egy skót a cigarettáról?

kategória: Dohányzás, Gondolta volna?, Pszichológia

Pénzt kapnak egyes skótok, ha leszoknak szenvedélyükről. A közegészségügyi hatóságok, a város önkormányzata és a skót kormány közös kezdeményezése alapján a britt Dundee város hátrányos helyzetű részében élő dohányosok vesznek részt az akcióban.

A dohányosoknak 12 és fél fontot (körülbelül 3800 forintot) ajánlanak hetente a leszokásért cserébe. A pénz egy elektronikus kártyára kerül, amit a helyi boltban különböző élelmiszerek vásárlására használhatnak fel, azonban dohánytermék és alkohol vásárlására nem alkalmas - mondta a Skót Egészségügyi Szolgálat helyi képviselője.

A pénz maximálisan 12 hétig kapható. Ezalatt a résztvevők nikotin pótló terápiában részesülnek a helyi gyógyszertár bevonásával, ahol hetente elvégzik a leszokás ellenőrzésére alkalmas szénmonoxid tesztet.

Pozitív tapasztalatok esetén a kezdeményezést kiterjeszthetik Skócia egész területére, ahol magas a rossz táplálkozás és a dohányzás következtében kialakuló koszorúér betegségek és daganatok száma, különösen az Edinburgh és Glasgow között elterülő, "középső övnek" nevezett régióra.

A skót kormány mozgástere ugyan korlátozott, mégis számos területre - köztük az egészségügyben - kiterjed. 2006 márciusban például betiltották a dohányzást a közösségi helyeken, köztük a pubokban és éttermekben.

Copyright AFP [2008] / Tranlation Medipress

Animáció: HáziPatika.com

2008.06.26 09:23:44

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Nagyszülő is születik

Az első gyermek születésével átalakulnak a családban a szerepek, intenzív változás áll be a rendszerben. Az egykori szülők nagyszülők lesznek, akik szívesen lépnek akcióba, hogy irányítsák az újdonsült családot. Márpedig a határokat újra kell tárgyalni.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések