Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyiért szokna le egy skót a cigarettáról?

kategória:

Pénzt kapnak egyes skótok, ha leszoknak szenvedélyükről. A közegészségügyi hatóságok, a város önkormányzata és a skót kormány közös kezdeményezése alapján a britt Dundee város hátrányos helyzetű részében élő dohányosok vesznek részt az akcióban.

A dohányosoknak 12 és fél fontot (körülbelül 3800 forintot) ajánlanak hetente a leszokásért cserébe. A pénz egy elektronikus kártyára kerül, amit a helyi boltban különböző élelmiszerek vásárlására használhatnak fel, azonban dohánytermék és alkohol vásárlására nem alkalmas - mondta a Skót Egészségügyi Szolgálat helyi képviselője.

A pénz maximálisan 12 hétig kapható. Ezalatt a résztvevők nikotin pótló terápiában részesülnek a helyi gyógyszertár bevonásával, ahol hetente elvégzik a leszokás ellenőrzésére alkalmas szénmonoxid tesztet.

Pozitív tapasztalatok esetén a kezdeményezést kiterjeszthetik Skócia egész területére, ahol magas a rossz táplálkozás és a dohányzás következtében kialakuló koszorúér betegségek és daganatok száma, különösen az Edinburgh és Glasgow között elterülő, "középső övnek" nevezett régióra.

A skót kormány mozgástere ugyan korlátozott, mégis számos területre - köztük az egészségügyben - kiterjed. 2006 márciusban például betiltották a dohányzást a közösségi helyeken, köztük a pubokban és éttermekben.

Copyright AFP [2008] / Tranlation Medipress

2008.06.25 17:44:15

forrás: Medipress

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Ügyintéző

  6 kérdés - e-bankolás: nyugodt nyaralás?

  Annak is érdemes elgondolkodnia banki ügyei internetes intézésén mint lehetőségen, aki különben programnak tekinti a csekkfeladást vagy a várakozást a bankfiókban. Még egy nyugdíjas sem időmilliomos...

  tovább


  Szponzorált hirdetések