Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mennyibe kerül a fájdalommentesség?

kategória: Fájdalomcsillapítás, Pszichológia

A mostani nehéz pénzügyi helyzetben az egészségügy, és az, hogy mennyit vagyunk hajlandók fizetni érte a gazdasági problémák között igen előkelő helyet foglal el. A fájdalom gazdasági értéke úgy tűnik igen nagy hatással van mind a gyógyszerárakra, mind az egészségbiztosítókra. De vajon egyénekre lebontva mennyit lennénk hajlandóak áldozni arra, hogy megszüntessük a fájdalmat, és elkerüljük a szenvedést?

Ivo Vlaev és Nick Chater pszichológusok, Ben Seymour és Raymond J. Dolan idegkutatókkal karöltve készítették el kutatási anyagukat a fájdalom valód értékéről. Az önkéntes jelentkezők a kísérlet elején kaptak egy bizonyos pénzösszeget, amelyből a kísérlet végén a maradékot megtarthatták. Az alanyokat ezek után egy számítógéphez kötötték, ami időről időre elektromos impulzusokkal sokkolta a résztvevőket. Az impulzusok erőssége véletlenszerűen változott. Egy adott impulzus után a számítógép feltette a kérdést, hogy az alany mennyi pénzt lenne hajlandó feláldozni, hogy a következő 15, hasonló erősségű impulzust elkerülje.

Az eredmények szerint az alanyok szinte csak abban az esetben voltak hajlandók fizetni, ha az adott erős impulzust megelőzően is erős elektrosokkot kaptak, vagyis a fájdalom emléke még élénken élt bennük, illetve akkor, ha még sok pénzzel rendelkeztek.

"A kutatási adatok alapján világos, hogy az egészségügyi piac változásait nem lehet az egyéneken lemérni, fájdalomtűrő képességünk ugyanis nagyon relatív, és rengeteg dolog befolyásolhatja" - írják a kutatók.

2009.04.30 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

6 jó tanács, hogy ne legyen megbélyegzett

A mentális betegségekkel élőkkel kapcsolatban gyakoriak a sztereotípiák. Ez a torzult megítélés erősen negatív hatással van rájuk. Szégyen és fájdalmas teher sújtja őket. Mit jelent megbélyegzettnek lenni, hogyan lehet ezzel élni?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább


Szponzorált hirdetések