Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Sokat inni vagy keveset?

kategória: Egészség nyáron, Táplálkozás

Egy skót háziorvos azt állítja, "badarság" az, hogy napi hat-nyolc pohár vizet kell meginni naponta. Szerinte csak a palackozott víz gyártói találták ezt ki azért, hogy növeljék nyereségüket. A British Medical Journal weboldalán megjelentetett kommentárjában Margaret McCartney azokra a szakértőkre hivatkozik, akik azt állítják, hogy a túl sok víz fogyasztása hiponatrémiát okozhat (azaz a vér nátriumszintje veszélyesen alacsony lesz).

Több szakértő gyorsan reagált a véleményre: szerintük félrevezető. Thomas Sanders dietetikus professzor szerint a megfelelő hidratálás különösen az időseknek és a nagyon fiataloknak fontos, és az emberek többségének jobb, ha csapvízből vagy palackozott vízből issza meg a szükséges mennyiséget, nem pedig cukrozott vagy alkoholos italokból. A hiponatrémia elkerülése érdekében azt tanácsolják a szakértők, hogy aki megerőltető sporttevékenységet végez, igyon úgynevezett izotóniás italokat.

De mennyi vizet is kell fogyasztanunk naponta? A Mayo Klinika egyik cikke szerint ez nem olyan egyszerű. Függ a testmozgás mennyiségétől, az egészségi állapottól, a környezet páratartalmától és hőmérsékletétől is. Az Institute of Medicine a nőknek körülbelül kilenc, a férfiaknak tizenhárom pohárnyi folyadékot javasol. A Mayo Klinika szerint, ha elegendő folyadékot fogyasztunk, nem érzünk szomjúságot, és naponta legalább 1,5 liter színtelen vagy halványsárga vizeletet termelünk.

2011.07.31 00:02:00

forrás: Medipress


Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

A túró igazi gyomorvédő étel, egyen belőle pár kanállal minden reggel. Különösen, ha gyomra érzékeny a savas ételekre, vagy hajlamos a gyomorfekélyre.


Szponzorált hirdetések