Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Meddig lehet újraéleszteni az embert?

kategória: Balesetek, elsősegély

Szörnyű síbalesetet szenvedett 1999-ben a svéd Anna Bagenholm, közel négy órát töltött a klinikai halál állapotában, később azonban felébredt, és szinte teljesen felépült. A fiatal orvostanhallgatónak négy órán át nem dobogott a szíve, nem működött a légzése és a keringési rendszere. Mi történt közben a sejtjeiben, és mennyi ideig bírta volna még vérkeringés nélkül? Egyáltalán: mit tanulhat a tudomány az olyan emberek esetéből, akik viszonylag hosszú ideig voltak "halottak"?

Ezek a kérdések motiválták a Pennsylvaniai Egyetem Újraélesztés-tudományi Központjának kutatóit is. Először is arra voltak kíváncsiak, mi történik a sejtek szintjén. Dr. Honglin Zhou, a sürgősségi ellátás szakértője szerint ugyanis a nagyobb szervezetektől eltérően azt pontosan meg lehet állapítani, hogy egy sejt él-e vagy sem.

Minden sejtnek van egy vastag külső membránja, amely egy idő után elvékonyodik. Ahogy közeleg a halála, három dolog történhet: egy másik sejt felfalja, a sejt egyfajta "öngyilkosságot" követ el, vagy tartalmát a szövetekbe juttatja, amelynek gyakran gyulladás vagy egyéb károsodás a következménye. Mindhárom esetben elmondható, hogy amikor megszűnik a külső membrán, a sejt elpusztul.

Az elhalt sejteket nem tudjuk újraéleszteni, élettartamuk azonban meghosszabbítható. Elképzelhető, hogy még napokkal a keringés megszűnése és a tudat elvesztése után is életben maradnak. Leginkább az agysejtek érzékenyek a környezeti változásokra és az oxigénhiányra: már a szívleállás után tíz perccel végzetes károsodást szenvednek. Lassíthatja azonban a folyamatot, ha kihűl a test. Bagenholm is annak köszönheti a szerencséjét, hogy szervezete mindössze 13 Celsius-fokos volt, amikor bekerült a kórházba. Szakértők szerint a szív megállása után elég lenne 33 fokra leszállítani a beteg testhőmérsékletét, és így akár többször tíz percig is meglenne az esély a sikeres újraélesztésre.


Videó: HáziPatika.com

2012.02.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Segítenek-e megelőzni a megfázást a probiotikumok?

Az élet folyamán - ahogyan a táplálkozási szokásaink, úgy a bélben élő baktériumok aránya is számos változáson megy keresztül. Nem beszélve arról, hogy egy vírusfertőzés vagy egy kiadós antibiotikumos kezelés csorbát ejt a bélflórában.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések