Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Cukorból is megárt a sok

kategória: Szív- és érrendszeri betegségek, Táplálkozás

Japán és amerikai kutatók legújabb tanulmánya szerint az eddigi maximálisan ajánlott napi cukorbevitel is növeli a szív- és érrendszeri betegségek a kialakulásának a kockázatát. A Központi Táplálkozási Útmutató azt javasolja ugyan az amerikaiaknak, hogy az elfogyasztott cukor legfeljebb a napi kalóriabevitel negyede legyen, de ez is soknak tűnik, megosztja az orvosok véleményét is. A japán kutatók és a California Egyetem tudósainak tanulmányából egyértelműen kiderült, hogy jelentősen növelik a szívbetegségek kialakulásának kockázatát azok a felnőttek, akik sok cukrot fogyasztanak.

A tanulmányba 48, tizennyolc - és negyven év közötti felnőttet vontak be, megkérték őket, hogy a vizsgálat előtt öt héttel jelentősen korlátozzák a cukorbevitelüket. Ez után két héten keresztül a napi kalóriabevitel 25 százalékának megfelelő cukrot kellett fogyasztaniuk: például a fruktózt, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot, glükózt.

A kutatók megállapították, hogy az önkéntesek vérében megemelkedett az LDL koleszterin, a triglicerid valamint az apoliprotein-B fehérje szintje - vagyis azoknak a komponenseknek az aránya, amelyek érelmeszedésre hajlamosítva növelik a szívbetegségek kialakulásának a kockázatát. "Az új eredmények azt mutatják, hogy azoknál, akik napi 25 százalék hozzáadott cukrot fogyasztanak, ezek a különböző kockázati faktorok együtt fokozzák az érrendszeri betegségek kialakulásának az esélyét" - állítja Kimber Stanhope, a kutatás vezetője.

Az új eredmények fényében az American Heart Association már azt javasolja, hogy a napi hozzáadott cukor bevitele az étkezések során a napi kalóriamennyiség öt százalékát se haladja meg.

2011.08.21 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

tovább

Tippek:

Napi 10 gramm tökmag elfogyasztása mellékhatás nélkül segít enyhíteni az inkontinencia- és prosztata-gondokat. Kiskertben is termeszthető, finom zöldség a Cucurbita pepo.


Szponzorált hirdetések