Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Gyógyszer nélküli segítség depreszió ellen

kategória: Depresszió

Már számos kutatás kimutatta, hogy könnyebben kerülnek pozitív hangulatba azok a depressziós betegek, akik képesek felidézni olyan pozitív emlékképeket, melyek a múltban történtek velük. Az a gond, hogy legtöbbször pont erre nem képesek ezek a depressziós személyiségek. A Clinical Psychological Science című lapban megjelent friss kutatás olyan módszert mutat be, melynek segítségével a depresszióban szenvedő emberek könnyebben képesek előhívni emlékeikből korábbi pozitív élményeiket.

Tim Dalgleish kutató és munkatársai vizsgálatuk során abból a feltételezésből indultak ki, hogy egy jól ismert, amúgy a memória fejlesztésére használt módszerrel segíteni lehetne ebben a depressziósoknak. A módszer, az úgynevezett hely-módszer lényege, hogy olyan tárgyakkal, helyszínekkel, épületekkel élénkítik az emlékezetet, melyekkel az ember mindennap szembetalálja magát.


A tanulmány során a depressziós betegeket arra kérték meg, hogy idézzenek fel 15 pozitív emléket. Egy részüknek a hely-módszert alkalmazva kellett ezt megtenniük, míg a többiek a hasonlóságokra alapozva csoportosították emlékeiket. A gyakorlatok végén mindenkinek fel kellett idéznie a 15 emlék közül annyit, amennyit csak tudott, és az derült ki, hogy a két módszer egyformán hatékony volt, mivel mindkét csoport tagjai szinte valamennyi emléket képesek voltak előhozni. Egy hét elteltével azonban már megmutatkozott a különbség a kétféle módszer között. Amikor a résztvevőket meglepetésszerűen felhívták telefonon, hogy ismét sorolják fel a 15 emlékképet, már jobbnak bizonyultak azok, akik korábban a hely-módszerrel gyakoroltak.

Animáció: HáziPatika.com

2013.03.04 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Itt és így halt meg Antal Imre - megmutatjuk

Hospice Ház: ön milyennek képzeli? Ön szerint mi zajlik a szobáiban? Cikkünkből megtudhatja: a budapesti Hospice Ház miként segít a haldoklókon, és a cikk második oldalán elolvashatja, hogyan töltötte utolsó heteit, hogyan haldoklott Antal Imre.

tovább

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések