Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Memóriatörléssel gyógyítanák a szenvedélybetegségeket

kategória: Alkoholizmus, Szenvedélybetegségek

Az alkoholfogyasztás és az azt kiváltó helyzet közötti kapcsolat mintegy bevésődik az alkoholisták fejébe, ezért szabadulnak meg olyan nehezen függőségüktől, és ezért olyan gyakoriak a visszaesések - állítják a Cambridge Egyetem kutatói. Hogy ezt a bevésődést megszüntessék, a kutatók rágcsálókon végzett kísérletek segítségével olyan gyógyszeres kezelés kifejlesztésére készülnek, amely során az alkoholfogyasztáshoz kapcsolódó, erőszakosan felszínre törő emlékeket véglegesen kitörölnék a tudatalattiból. Ha a kísérlet sikeresnek bizonyul, az áttörő jelentőségű lenne a krónikus alkoholisták - illetve egyéb függőségtől szenvedők - kezelése terén.

A Kísérleti Pszichológia Tanszék Viselkedési és Klinikai Idegtudományi Intézetének szakemberei a vizsgálatok során az agy amigdala nevű részére koncentrálnak, azaz arra a területre, amely az érzelmi emlékek tárolásáért felelős. Abban bíznak, hogy az ott tárolt emlékeket ki lehet törölni, ezáltal meg lehet szüntetni az alkohol iránti vágyakozást kiváltó impulzusokat is. Korábban az emlékeket úgy tekintették, mint egy könyv lapjait, amelyeken nem lehet változtatni, ha egyszer már kinyomtatták őket. Újabban inkább úgy vélik, az emlék egy szövegszerkesztővel készült dokumentumra hasonlít, el lehet menteni, elő lehet hívni, de akár törölni is lehet belőle - magyarázta elméletüket dr. Amy Milton, a kutatás egyik vezetője.

Az emlékek előhívásuk során egy inaktív, stabil állapotból átkerülnek egy aktív, instabil állapotba. Ez az a pont, ahol a feltételezések szerint a gyógyszerrel oly módon lehetne manipulálni őket, hogy soha többé ne kerülhessenek vissza stabil helyzetükbe.

Az eddigi, rágcsálókon elvégzett, sikeres kísérleteket várhatóan alkoholista önkénteseken folytatott vizsgálatok követik az elkövetkező egy-két év során. Dr. Milton hangsúlyozta: az alkoholizmus - ahogy a többi függőség is - nem önuralom kérdése, hanem betegség, amelyre egyelőre nem találtak gyógymódot. A mostani kutatások remélhetőleg meghozzák az eredményt.

2012.03.21 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések