Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Memóriadopping

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

Egy vérképzést serkentő gyógyszer, melyet a sportolók is használnak doppingszerként, a memóriát is javítja - jelentették német kutatók.

Tanulmányuk kimutatta, hogy az erythropoeitint (EPO) melyet vérszegény rákos betegek esetében a vérképzés elősegítésére használnak, befolyásolta az egerek agyi idegsejtjeit, így az emlékezet fejlődéséhez vezetett.

Az eredmények hasznosnak bizonyulhatnak olyan betegségek esetében, melyek az agyat befolyásolják, mint például a skizofrénia, vagy a szklerózis multiplex. Az eredményeket a BioMed Központ BMC Biology folyóiratában tette közzé munkatársaival együtt a német Max Planck Intézetből Hannelore Ehrenreich.

"A jelenleg rendelkezésre álló adatokból világosan kiderül, hogy az EPO javítja a rágcsálók és az ember esetében is a kognitív funkciókat azzal, hogy közvetlenül az idegrendszerre hat." A kutatók minden másnap EPO-t injekcióztak az egerekbe három héten át, hogy teszteljék a szer hosszú távú hatásait. Az EPO-val kezelt egerek memóriája néhány helyzetben jobbnak bizonyult, mint azoké, amelyeket placebóval oltottak be. A szer memóriajavító hatása az utolsó adagot követő három hétig állt fenn, de körülbelül egy hónap elteltével eltűnt. A heti egyszeri adag hatástalannak bizonyult. A speciális fejlődést a hippokampusszal hozták kapcsolatba. Ez az agyi terület felel a tanulásért és az emlékezetért is többek közt.

"Az EPO-val szisztémásan kezelt fiatal egerek memóriája 3 héten át javulást mutatott, hasonlóan a szert használó sportolóknál megfigyelt elképesztő állóképességhez és izommunkához" - nyilatkozta Ehrenreich. Úgy tűnik, hogy az EPO javítja bizonyos idegimpulzusok közvetítését az agyban, melynek eredménye a rövid-és hosszú távú memória javulása, mely azonban nem hozható kapcsolatba a vérképzéssel.

Az eredmények talán segítenek a neurodegeneratív betegségek kezelésének fejlesztésében, állítják a kutatók.

2008.09.11 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Ügyintéző

6 kérdés - arról, hogy miért érdemes kiváltani a Start Extra-kártyát

A történelemkönyvünkben volt egy korabeli fénykép arról, ahogy láthatóan polgári öltözetű férfiak utcát sepertek, vagy havat lapátoltak? - már nem emlékszem, és nincs is kedvem utána nézni. A világgazdasági válságról szólt a lecke. A múlt századiról.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések