Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Memóriadopping

kategória: Gyógyszerészet, Neurológia

Egy vérképzést serkentő gyógyszer, melyet a sportolók is használnak doppingszerként, a memóriát is javítja - jelentették német kutatók.

Tanulmányuk kimutatta, hogy az erythropoeitint (EPO) melyet vérszegény rákos betegek esetében a vérképzés elősegítésére használnak, befolyásolta az egerek agyi idegsejtjeit, így az emlékezet fejlődéséhez vezetett.

Az eredmények hasznosnak bizonyulhatnak olyan betegségek esetében, melyek az agyat befolyásolják, mint például a skizofrénia, vagy a szklerózis multiplex. Az eredményeket a BioMed Központ BMC Biology folyóiratában tette közzé munkatársaival együtt a német Max Planck Intézetből Hannelore Ehrenreich.

"A jelenleg rendelkezésre álló adatokból világosan kiderül, hogy az EPO javítja a rágcsálók és az ember esetében is a kognitív funkciókat azzal, hogy közvetlenül az idegrendszerre hat." A kutatók minden másnap EPO-t injekcióztak az egerekbe három héten át, hogy teszteljék a szer hosszú távú hatásait. Az EPO-val kezelt egerek memóriája néhány helyzetben jobbnak bizonyult, mint azoké, amelyeket placebóval oltottak be. A szer memóriajavító hatása az utolsó adagot követő három hétig állt fenn, de körülbelül egy hónap elteltével eltűnt. A heti egyszeri adag hatástalannak bizonyult. A speciális fejlődést a hippokampusszal hozták kapcsolatba. Ez az agyi terület felel a tanulásért és az emlékezetért is többek közt.

"Az EPO-val szisztémásan kezelt fiatal egerek memóriája 3 héten át javulást mutatott, hasonlóan a szert használó sportolóknál megfigyelt elképesztő állóképességhez és izommunkához" - nyilatkozta Ehrenreich. Úgy tűnik, hogy az EPO javítja bizonyos idegimpulzusok közvetítését az agyban, melynek eredménye a rövid-és hosszú távú memória javulása, mely azonban nem hozható kapcsolatba a vérképzéssel.

Az eredmények talán segítenek a neurodegeneratív betegségek kezelésének fejlesztésében, állítják a kutatók.

2008.09.11 10:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Rajtam már csak a félhomály segít

A korosodó nők pontosan értik miről szól ez a mondat. Úgy érzik, hogy a "tünde fény" csak a fiataloknak kedvez. Jó megvilágításban ugyanis minden redő, ránc, folt, bőrhiba bosszantóan látványos. Tenni kell valamit, hogy emiatt ne kelljen sötétben élni.

tovább

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések