Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Melyik Magyarország kedvenc szaloncukra?

kategória: Programajánló, Táplálkozás

Méltán tartják a szaloncukrot hungarikumnak, hiszem csak mi magyarok díszítjük e papírba csomagolt cukorkával a karácsonyfát. A NetPincér.hu december 7-én induló szavazásán azt szeretné kideríteni melyik íz a legkedveltebb, melyik Magyarország kedvenc szaloncukra.

A szavazás keretében nem márkákra, hanem a boltok polcain megtalálható ízekre lehet voksolni. Huszonkét íz verseng a Magyarország kedvenc szaloncukra címért a hagyományos zseléstől a karamelláson át a marcipánosig. A kedvenc szaloncukrokra december 7-től két héten át december 19-ig lehet szavazni a www.szaloncukor.hu oldalon. Az eredmény december 20-ára várható.

Kis magyar szaloncukor történelem

A szaloncukor Franciaországból indulva német közvetítéssel került Magyarországra. Az 1800-as évek végére terjedt el széles körben és azóta díszítjük vele a karácsonyfát. Eleinte cukorkákat és csokigolyókat csomagoltak sztaniolba és színes selyempapírba, a végeit sokáig kézzel rojtozták.

A XIX. század végétől szinte minden híres fővárosi cukrászda saját recept alapján készített szaloncukrot, így hasonlóan széles választék volt akkoriban, mint manapság. Arról sajnos nem maradtak fent feljegyzések, hogy melyik volt a legkedveltebb - olvasható a NetPincér sajtóközleményében.

A rendszerváltás előtt, a '70-es, '80-as években kétféle szaloncukor volt elérhető, a csokoládé bevonatos zselés és a híres konzum szaloncukor, mely csokoládé bevonat híján gyakran olyan keményre száradt, mint a kő.

Ma családonként - a Nielsen piackutató vállalat egy 2008-as felmérése szerint- nagyjából egy kilogramm szaloncukrot vásárolunk karácsonyra, összesen 3600 tonnát. Egy család rendszerint többféle ízt is vásárol, hogy mindenki találjon kedvére valót.

2010.12.09 00:02:00

forrás: HáziPatika.com


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Lelki fájdalomcsillapítás

Minden gesztusunkkal tudatnunk kell súlyos beteg szerettünkkel, hogy a köznapi, merev falakon túlléptünk, s olyan közel vagyunk egymáshoz, amennyire csak lehet. Ne térjünk ki kérdései elől.

tovább

Tippek:

Minden évben ellenőriztesse vércukorszintjét. Még jobb, ha teljes vérképet csináltat.


Szponzorált hirdetések