Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mi van a konyhában? Jobb, ha nem tudja!

kategória: Fertőző betegségek, Táplálkozás

Egy konyhai mosogató számtalan baktériumot rejthet, de valószínűleg nem ez egy átlagos konyha legszennyezettebb része. Egy turmixgép, egy gumispatula vagy akár egy konzervnyitó is több kórokozónak adhat otthont, derült ki egy új tanulmányból. A nehezen tisztítható konyhai felszerelések, köztük a különféle robotgépek, a fakanalak, a habverők és a konzervnyitók nyomokban E.coli, szalmonella és lisztéria baktériumokat rejthetnek, közölték az NFS International, egy globális egészségi és biztonsági szervezet kutatói.

A tanulmányból kiderült, hogy még a hűtőszekrény zöldségtároló rekeszében is rengeteg kórokozó telepedett meg, de a hűtő baktériumokkal leginkább fertőzött része egyértelműen az elsőre talán ártalmatlannak látszó vízleeresztő tartály volt. "A legtöbb hűtőszekrény vízleeresztő tartálya és vezetéke valósággal hemzseg az élesztő- és penészgombától, ezek szintje számos esetben bőven meghaladják a biztonságos egészségügyi értéket. Az élesztő- és penészgombák allergiás reakciókat válthatnak ki, és légúti megbetegedéseket okozhatnak" - közölte Lisa Yakas, az NFS International mikrobiológusa.

A tanulmány szerzői szerint a turmixgép volt az egyik legmeglepőbb baktériumtelep a konyhában. Sokan úgy gondolják ugyanis, hogy elég a mixer üvegtartályát elöblíteni mosogatás közben. Pedig leginkább arra lenne szükség, hogy minden használat után az alkatrészeket szétszedve a keverőlapátokat és forgókéseket is külön alaposan elmosogassuk.

A hasmenést vagy szélsőséges esetben akár halált is okozó szalmonella és E.coli baktériumokat a megvizsgált gumifedelű konyhai eszközök közel 25 százalékában tudták kimutatni. Az elemzések során talált mikroorganizmusok egy része ártalmatlan egy fizikailag teljesen egészséges felnőtt ember számára, de a terhes nők, a gyerekek, az idősek és a betegek súlyos fertőzéseket kaphatnak el ezektől a kórokozóktól, jegyezte meg Allison Aiello, a Michigani Egyetem Közegészségügyi Iskolájának epidemiológia docense.

2013.05.08 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Ha egészséges háttal és derékkal élhetünk, a súlyos dolgokat akkor is egyenes háttal guggolásból emeljük föl, és ne hajlott háttal.


Szponzorált hirdetések