Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Lehet alkotmányos jog a méltóságteljes halál?

kategória: Öregedés

Egyre több holland gondolja úgy, hogy joga van a méltó halálhoz, amit maga választ meg, ha eljön az ideje. A 78 éves, jelenleg teljesen egészséges holland nyugdíjas, Hans Hillebrand halálos adag nyugtatót tart otthonában. Nem elégedetlen az életével, teljesen aktív, szeret kertészkedni, és gyakran jár operába, mégis szeretne felkészülni azokra az időkre, amikor már nem tudja ellátni önmagát, vagy valamilyen fájdalmas betegségben fog szenvedni. "Saját magamért szeretném tenni. Én leszek majd a rendezője életem utolsó jelenetének" - magyarázza a korábbi sikeres üzleti menedzser.

Nemcsak ő, hanem egyre többen gondolják úgy Hollandiában, hogy alkotmányos jogba kellene foglalni a méltó, saját magunk által megválasztott halál lehetőségét. "A mai nyugdíjasok sokkal fontosabbnak tartják, mint a korábbi generációk tagjai, hogy az őket érintő dolgokban maguk dönthessenek" - magyarázta Ton Vink, a holland De Einder (Befejezett Élet) mozgalom munkatársa. Céljuk, hogy informálják a lehetőségeikről azokat az időseket, akik eldöntötték, hogy méltó módon szeretnének véget vetni az életüknek. A polgári kezdeményezés olyan népszerű, hogy már több, mint 117 000 aláírást gyűjtöttek össze, pedig ahhoz, hogy a parlament elé kerüljön a tervezet, elég 40 000 is.

Törvény ide vagy oda, Hans Hillebrand azt mondja, az öngyilkossághoz szükséges 50 pirulát, habár illegálisan, de könnyen beszerezte. "Nem vágyom arra, hogy egy szörnyű betegséggel harcoljak, miközben élőhalottként kellene élnem, mint egy lárva, a kórházban vagy az idősek otthonában" - ad magyarázatot döntésére.

A téma olyan népszerű lett az utóbbi időben, hogy még egy holland pszichológus, Bowdewijn Chabot által írt könyv is megjelent arról, hogyan végezhet valaki magával fájdalommentesen. A pszichológus célja az volt, hogy aki mindenképpen öngyilkos akar lenni, legalább ne brutális módon tegye, például ne kelljen leugornia valahonnan, hanem szerezze be a megfelelő pirulákat. A könyv 11 ezer példányban kelt el.

2012.04.10 00:02:00

forrás: Medipress


Tippek:

Nyugodtabban alszunk, ha nincs túl meleg a hálószobában. Érdemes ezt a helyiséget egy kicsit kevésbé fűteni. Az ideális alvási hőmérséklet 16-18 C körül van. A programozható fűtéssel a felkelés idejére csinálhatunk picit melegebbet.

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések