Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellrákszűrés férfiaknak mammográfiával - ajánlott!

kategória: Daganatos betegségek, Férfi problémák

A 40 év fölötti nők manapság már meglehetősen nagy számban vesznek részt a mammográfiai szűrésben. A férfiakról azonban nem szokott szó esni e tekintetben, holott a mellrák 1 százalékban őket érinti.


Az Egyesült Államokban évente 40 000 nő és körülbelül 450 férfi esik a melldaganat áldozatául. Egy frissen kiadott tanulmány szerint a férfiak melldaganata is kimutatható mammográfiával vagy ultrahanggal. A mammográfia és az ultrahangvizsgálat szűrővizsgálati módszerek, melyekkel a daganat már korai stádiumban kimutatható, az időben elkapott daganat kezelése kecsegtetőbb eredményekkel jár, a terjedés megakadályozható.

"A férfiak körében nem terjedt el a mammográfia, általában nem ezzel a módszerrel veszik észre a daganatot, ezért sokszor a kezelést csak későn tudjuk elkezdeni" - mondta el Dr. Wei Tse Yang, a Texasi Egyetem rákkutató központjának orvosa. "Akkor fordulnak orvoshoz a férfiak, amikor a daganat már tapintható - ilyenkor sokszor már késő."

A gyors diagnózis és a gyorsan elkezdett kezelés kulcsfontosságú a daganatos megbetegedéseknél. A mammográfia és az ultrahang ezért rendkívül fontos vizsgálóeszközök - mondta Dr. Yang.

Animáció: HáziPatika.com

2008.12.09 07:49:34

forrás: Medipress


50plusz.hu Fórum

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések