Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellrákot okoznak a margarinok?

kategória: Daganatos betegségek, Nőgyógyászat

Kétszer több mellrák fordult elő azoknál a nőknél, akiknek vérében magasabb volt a transz-zsírok szintje. A kutatás alapos volt, mintegy 25 ezer nő bevonásával végezték Európában.
A transz-zsírok vagy transz-zsírsavak mesterségesen hidrogénezett növényi olajokból és zsírokból származnak. Az egészségtelen telített zsírok, tehát például a vaj, zsír egészséges helyettesítőjének szánták: a legtöbb margarin sokat tartalmaz belőle, mivel a növényi olajokból csak úgy lehet a vajhoz hasonló állagú terméket csinálni, ha átalakítják az olaj szerkezetét. Eközben keletkezik transzzsír.

Veronique Chajes és munkatársai a Dél-Párizsi Egyetem kutatási centrumában 1995 és 1998 között vizsgálták a huszonötezer önkéntes vérképét, közben pedig többször kikérdezték őket étkezési szokásaikról és életmódjukról. A közben előforduló rákos megbetegedéseket dokumentálták.
Az így diagnosztizált 363 mellrákos nő vérzsír-szintjét hasonlították össze a nem rákos nőkével, és azt találták, hogy a rákos betegeknél emelkedett volt a vérben a transz-zsírok szintje. Az sem mentette a helyzetet, ha ez a csoport omega-3 zsírsavval dúsított terméket fogyasztott.
Szintén emelte a mellrák arányát a túlsúly. A szerzők szerint a magasabb zsírtartalmú étrend is összefüggésbe hozható a mellrák kockázatával.
Transz-zsír nem csak a margarinokban lehet, tartalmazhatja főző zsír, sült termékek, rágcsálnivalók és még számos más késztermékben.
Szakemberek felhívták a figyelmet, hogy ha valaki szeretné növelni az omega-3 zsírsav fogyasztását, akkor azt egészségesebb módon megteheti halakból, főként a lazac tartalmaz sokat belőle, de ez az anyag megtalálható a dióban és a leveles zöldségekben is.
"Csak javasolni tudjuk a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának mérséklését, melyek az ipari transz-zsírsavak elsőrendű forrásai" - írják a szerzők az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmányban.
New Yorkban és Kaliforniában már betiltották a transz-zsírsavak használatát az éttermekben, Kanadában és Nagy-Britanniában számtalan élelmiszeripari cég levette a hozzávalók listájáról.

2008.04.15 08:59:22

forrás: Medipress/HáziPatika.comSzponzorált hirdetések