Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellrákmegelőzés gyógyszerrel

kategória: Daganatos betegségek

A brit állami egészségügyi szolgálatot felügyelő szerv kezdeményezte, hogy az emlőrák kezelésében alkalmazott tamoxifen nevű gyógyszert megelőzés gyanánt alkalmazzák azoknál a nőknél, akiknek a családjában halmozottan jelentkezik a betegség. A National Institute for Health and Clinical Excellence hivatalos konzultációt kezdeményezett arról, hogy azok a magas kockázatú nők, akiknél még nem diagnosztizálták a mellrákot, öt éven át kaphassák a tamoxifent. Amennyiben a javaslatot az év folyamán elfogadják, először alkalmaznak rákgyógyszert megelőzéseként Nagy-Britanniában.

Ha öt éven át szednek tamoxifent, az csökkentheti a betegség kialakulásának kockázatát azoknál a magas kockázatú nőknél, akik testvérénél és édesanyjánál, vagy nagynénjénél mellrákot állapítottak meg még 50 éves kor előtt. Egy közelmúltban végzett tanulmány szerint minden ezer nő esetében 29 rákos eset és 9 elhalálozás lenne így elkerülhető.


A nők egy százaléka tartozik a magas kockázati csoportba - mondta Gareth Evans professzor, a Christie Hospital onkológusa a BBC műsorában. Ezeknél a nőknél bizonyos esetekben a tamoxifen szedése a megelőzés céljából elvégzett melleltávolítás alternatívája lehet. "Az ilyen műtét 90-95 százalékban mérsékli a betegség kockázatát, de teljesen nem eliminálja... Úgy gondoljuk, hogy a nők mintegy felénél a tamoxifen 70 százalékkal csökkentheti a kockázatot - fejtette ki a professzor. - Ha meghatározhatjuk, hogy mely nők esetében hoz több hasznot, akkor a magas kockázatú nők esetében javasolnám a tamoxifen szedését a műtét helyett."

A tamoxifent 1977 óta alkalmazzák az emlőrák kezelésében, az antihormonok csoportjába tartozik. Ez a gyógyszerfajta a szervezetben jelen lévő hormonok hatását ellensúlyozza. A tamoxifen mérsékli a női nemi hormon ösztradiol hatását: a hormon szerepet játszik egyes daganatok, így az emlődaganat növekedésében.

Animáció: HáziPatika.com

2013.01.22 00:02:00

forrás: MTISzponzorált hirdetések