Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellrák után: segít az önbizalom és a mozgás

kategória: Daganatos betegségek

A mellrákot túlélők, akik hisznek abban, hogy képesek a testmozgásra, a kezelés végeztével is aktívak maradnak - derült ki egy új tanulmányból. Az Oregon Állami Egyetem (OSU) kutatói kimutatták, hogy a mozgás csökkenti a rák kiújulásának esélyét. Bármely nő képes elsajátítani azokat a képességeket, melyek az akadályok legyőzéséhez szükségesek. "Meg lehet tanítani a túlélőket, hogy miként fogadjanak el segítséget másoktól, hogyan vegyék észre a mozgást akadályozó tényezőket. Rendelkezésre állnak azok a bizonyítottan működő stratégiák, mellyel ezeket leküzdhetik" - mondta el a kutatás vezetője, Paul Loprinzi, az OSU egy volt diákja, aki jelenleg a Bellarmine Egyetem munkatársa. Az eredmények a Supportive Care in Cancer hasábjain jelentek meg.


A kutatás során megvizsgálták, mi motiválta a 69 idősebb, mellrákon átesett nőt arra, hogy az előírt terápia végeztével is folytassák a testedzést. Kiderült, hogy a nagyobb önbizalommal rendelkezők a kimerültség és más akadályok ellenére is elvégezték az előírt gyakorlatokat. A legmagabiztosabbak 10 százalékkal nagyobb valószínűséggel tartottak ki hat hónappal a felügyelt program vége után is.

A mellrákosok számára a mozgás enyhítheti a gyakori mellékhatásokat, mint amilyen a gyengeség, a depresszió és az izomtömegvesztés. "Különösen fontos a hízás minimalizálása, mert a súlyfelesleg fokozhatja a betegség kiújulásának kockázatát" - tette hozzá Paul Loprinzi.

A mozgásos programokat vezető instruktorok sokat segíthetnek az önbizalom kiépítésében, hogy a betegek később önállóan is elvégezzék a feladatokat. A túlélőkből különösen jó óraadók válhatnak, jegyezte meg a társszerző, Bradley Cardinal, az OSU edzéstudományi professzora. "Ha a tanár maga is átesett a mellrákon, akkor egyfajta szerepmodell válhat belőle. Arra is fel tudják készíteni a résztvevőket, hogy később egyedül is folytassák a programot."

A pozitív hozzáállás is nagyon fontos, például, hogy a stresszt képesek legyenek egy nagy sétával levezetni. "A csoportos foglalkozásról az egyéni edzésre átállás során jó ötlet órarendet összeállítani, illetve kiválasztani azokat a mozgásformákat, melyek örömet okoznak. Az apró sikerekért is meg kell jutalmazniuk önmagukat, illetve fontos betartani a fokozatosság elvét. Nem szabad túl hamar túl sokat elvárni."

Animáció: HáziPatika.com

2012.10.20 00:02:00

forrás: MediPress


50plusz.hu Fórum

Tippek:

Az esti étkezések - főleg az esti nassolás - sokkal jobban hizlalnak, mintha ugyanennyi kalóriát reggelire vagy ebédre fogyasztunk.


Szponzorált hirdetések