Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Mellműtét: másként

kategória: Daganatos betegségek

Ha a daganatos szövet eltávolítása után újra kialakul az emlőrák, az egész emlő eltávolítása a megfelelő döntés, mivel így jobbak a túlélési mutatók, mint egy újabb tumor eltávolítás esetén - állítja egy új tanulmány.

"Meglepődve tapasztaltuk, hogy a vizsgálatainkban szereplő nők majdnem egynegyede ismételt daganat eltávolításon ment keresztül az emlő eltávolítása helyett" - nyilatkozta dr. Steven L. Chen, a Kaliforniai Egyetem Sacramentói Rákközpontjának munkatársa.

"Valószínűleg a betegek maguk kérik a tumor eltávolító műtétet a rák ismételt diagnosztizálásakor és az orvosok csak mintegy eleget tesznek ennek a kérésnek. Bármi legyen is az ok, ez a döntés megrövidítheti a túlélés időtartamát" - tette hozzá.

A tanulmány 747, előzetesen emlőmegtartó műtéten átesett, ismételten emlő tumoros nőt vizsgált. A betegek 24 százalékánál másodszor is emlőmegtartó műtétet hajtottak végre. Az 5 éves túlélés 67 százalékos volt az emlőt megtartó és 78 százalékos az emlőt eltávolító műtéttel kezelt csoportokban. Egy másik vizsgálat is megerősítette, hogy az emlőmegtartó műtét csökkenti a túlélési esélyeket.

"Mivel az emlőrák terápiáját egyre többen vizsgálják és a kutatók egyre közelebb jutnak azoknak a faktoroknak az azonosításához, amelyek agresszívabbá teszik az egyik emlőrákot a másiknál, megteremtődik majd annak a lehetősége is, hogy válogatott esetekben egy második vagy akár harmadik emlőmegtartó műtét is javasolható lesz a jövőben" - mondta a tanulmány társszerzője, dr. Steven Martinez. "Addig is az emlő eltávolítása marad a legjobb választható lehetőség a kiújuló emlőrák kezelésében" - tette hozzá.

Animáció: HáziPatika.com

2008.10.29 09:45:45

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Aki "jó bőr" akar lenni

Ma már szerencsére kevesek éheznek. Az ételek mennyiségében és minőségében fantasztikus a kínálat. A kulináris örömök élvezete sokakat tesz boldoggá. De széppé is?

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések