Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A magány védtelenné tesz

kategória: Pszichológia, Stressz

Összefüggést mutatott ki a magányosság és számos immunrendszerbeli probléma között egy friss kutatás. Ebből a szakemberek azt a következtetést vonták le, hogy az egyedüllét károsan hathat az ember egészségére. A vizsgálatok kimutatták ugyanis, hogy az egyedülálló, magányos személyek esetében sokkal gyakrabban fordult elő herpeszvírus, és a stresszre válaszolva sokkal több gyulladással összefüggő proteint termelt a szervezetük, mint azoké, akik kötődtek valakihez a magánéletükben.

Az említett proteinek a gyulladás jelenlétét jelzik a szervezetben, a krónikus gyulladás pedig számos betegséghez köthető. Többet között a szívkoszorúér-megbetegedéshez, a kettes típusú cukorbetegséghez, az ízületi gyulladásokhoz, az Alzheimer-kórhoz. Az, hogy a látens herpeszvírus többször vált aktívvá a magányos személyeknél, arra utal, hogy ezek az emberek tartós stresszben élnek, és az vált ki ilyen immunválaszt a szervezetükben.

Amint azt Lisa Jaremka, az Ohio Állami Egyetem munkatársa elmondta, azt már korábbi kutatások is kimutatták, hogy a szegényes emberi kapcsolatok számos egészségügyi problémával hozhatók kapcsolatba, a mostani kutatás azonban  azért fontos, mert talán segít megérteni azokat a folyamatokat, melyek mindezek hátterében állnak, és ezáltal kivédhetővé válnának a magányosság negatív egészségügyi következményei.

A kutatás eredményeiről Jaremka a Személyiség és Szociálpszichológiai Társaság New Orleans-ban megrendezett éves találkozóján számolt be. Két csoportot követtek nyomon, egy egészséges, de túlsúlyos középkorú felnőttekből, valamint egy mellrákból felépült nőkből állót. Minden résztvevővel kitöltettek egy kérdőívet, amellyel magányosságuk fokát mérték, emellett pedig a vérüket is kielemezték, hogy megtalálhatóak-e bennük ahhoz a kétféle herpeszvírushoz kapcsolódó antitestek, melyek az amerikai lakosság nagy részét rendszeresen megfertőzik. Kiderült, hogy a magányos személyekben több antitest volt, ez pedig több fájdalmat, nagyobb fokú depressziót és kimerültséget okozott náluk.

Egy másik vizsgálat során a gyulladást okozó proteinek jelenlétét vizsgálták az alanyok vérében, és arra keresték a választ, miként reagálnak ezek a stresszre. Világosan látható volt, hogy a stresszhelyzetben - melyet egy ötperces, előadandó beszéddel értek el a kutatók - a magányos személyek vérében megnőtt az IL-6 nevű gyulladáskeltő citokin mennyisége.

A szakemberek egyéb tényezők, például az alvásminőség, az életkor vagy az általános egészségi állapot figyelembe vétele után is hasonló eredményre jutottak. Így a vizsgálatok alapján bátran kijelenthető, hogy a magányos, egyedül élő személyek esetében jóval gyakoribbak a gyulladásos megbetegedések, így az egészségügyben dolgozók részéről ezek az emberek még több figyelemre szorulnak.

2013.01.27 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések