Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvédhetők a nők a HIV fertőzéstől?

kategória: AIDS, Fertőző betegségek, Fogamzásgátlás, Gyógyszerészet, Nőgyógyászat

A fogamzásgátlásra és hormonpótló terápiára használt eszközhöz hasonló hüvelygyűrű megvédheti a nőket a nemi úton terjedő HIV-vírustól - jelentették be a Manchesterben megrendezett Brit Gyógyszerészeti Konferencián.

A belfasti Queen"s Egyetem gyógyszerészeti karának kutatói amerikai kutatókkal együttműködésben felfedezték, hogy egy "mátrix" hüvelygyűrű a dapivirin nevű HIV mikrobicid hosszú-távú felszabadítását teszi lehetővé laboratóriumi körülmények között és pácienseken tesztelve egyaránt.

A több mint 25 éve tartó intenzív kutatás ellenére még mindig nem sikerült védőoltást kifejleszteni a HIV-vírus ellen. Egy hatékony HIV mikrobicid kifejlesztése jelentős szerepet játszhatna a nők fertőződésének megakadályozásában. A mikrobicidek olyan gyógyszerek, amelyek a mikrobák, köztük a vírusok vagy baktériumok fertőzőképességét csökkentik.

Dr. Clare McCoy, a kutatás vezetője így nyilatkozott: "Ha a mátrix gyűrű bizonyíthatóan olyan szinten képes fenntartani a helyi gyógyszerkoncentrációt, ami hatékony védelmet nyújt a HIV ellen hosszú időszakokra is, akkor hatékony megelőző stratégiának bizonyulhat a HIV-fertőzés ellen. A mikrobicid-tartalmú hüvelygyűrű alapvetően lehetővé tenné, hogy a nők jobban irányításuk alatt tarthassák nemi egészségüket, és jelentős hatással lenne a HIV-fertőzés arányára a fejlődő világ legszegényebb női körében."

Animáció: HáziPatika.com

2008.09.10 09:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Kreatív inaktivitás

Lehet-e sikeresen megöregedni? Lehet-e kreatívan megbirkózni az idősödéssel járó veszteségek sorozatával? Hogyan javítható az életminőség időskorban? A kulcs a mi kezünkben van. Legyünk kreatívak és tevékenyek!

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések