Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvédhetnek a demenciától az életcélok

kategória: Alzheimer-kór

Megvédhetik magukat a demenciától is azok, akik egyértelmű célokat határoznak meg maguknak - derült ki egy új kutatásból. A kutatók még nem bizonyították, de úgy tűnik, hogy a hosszú távú célok és a demencia kialakulása között összefüggés van. "Ha az embernek céljai vannak, az valahogy lehetővé teszi, hogy megbirkózzon az Alzheimer-kór fizikai tüneteivel" - magyarázza Patricia Boyle, a Chicagoban található Rush Egyetem és Orvosi Központ Alzheimer-kór Központjának professzora.

A professzor és kollégái olyan emberekkel tölttettek ki egy tesztsorozatot, akiknek az agyában jól látható plakkletrakódást okozott a betegség. Az eredményekből kiderült, hogy azok, akiknek nagyobb céljaik voltak az életben, 30 százalékkal lassabb mentális hanyatlást mutattak, mint azok, akik alig tervezgették a jövőjüket.


A kutatók számára még nem világos, hogy a célok hogyan állnak kapcsolatban a betegséggel és a mentális hanyatlással, ugyanakkor úgy vélik, hogy az agy kapacitásához lehet köze valamiképpen. Talán olyan folyamatok játszódnak le ilyenkor az emberi agyban, mint egy városi csúcsforgalomban. Ha több úton is haladhatunk célunk felé, elkerülhetjük a bedugult utakat. A tanulmány az Archives of General Psychiatry oldalain jelent meg.

Animáció: HáziPatika.com

2012.05.13 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Jaj, őszülök!!!

Mit tegyünk, ha megjelennek az első ezüst hajszálak? Tépkedjük ki, fessük be, vagy egyszerűen viseljük el, esetleg legyünk még büszkék is rá?

tovább


Szponzorált hirdetések