Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvédheti magát a fül a megsüketüléstől?

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Kijátszva a fül azon rendszerét, ami meghatározza mennyi hangot hallunk, egy nemzetközi kutatókból álló csoport rájött, hogy a fül azon tulajdonsága, hogy képes 'lehalkítani' saját magát, valójában a maradandó fülkárosodás elkerülésében játszik nagy szerepet.


"Eddig nem volt teljesen biztos, hogy a fül hang-kiszűrő rendszerének pontosan milyen funkciója van - nyilatkozta Dr. Paul Fuchs fül-orr-gégész professzor - Most azonban sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítanunk, hogy a fül e mechanizmusa az akusztikus eredetű traumák elkerülésére jött létre."

A tudósok kutatásukat a fül érzékelő szőrsejtjein lévő nAChR fehérjéinek tanulmányozásával kezdték. Az agyban lévő idegsejtek jeleit az nAChR fehérje fogja fel, és módosítja az érzékelő szőrsejtek érzékenységét a fülkárosodás elkerülésére.

A kutatók genetikailag módosították az nAChR fehérje egy részét egereken, majd hallásvizsgálatot végeztek rajtuk. Az egerek a módosítás következtében sokkal kevésbé voltak képesek hallani a halkabb zajokat, így tehát bizonyossá vált, hogy a fehérje valóban képes a hallásküszöb befolyásolására. A genetikailag módosított egerek ugyanakkor sokkal nagyobb hangterhelés elviselésére voltak képesek, mint társaik.

A kutatók remélik, a mechanizmus feltárásával a jövőben olyan gyógyszereket hozhatnak majd létre, ami megóvhatja a betegeket a maradandó fülkárosodástól súlyos hangterhelés esetén is.

Addig is a szakértők az esetleges zajterhelés minimalizálását és füldugó viselését javasolják a fülkárosodás elkerülésére.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.26 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Csökkent munkaképesség - Leszázalékolás

Milyen formában dolgozhat tovább, vagy milyen pénzbeli ellátásra tarthat igényt az a dolgozó, akinek egészségi állapota betegség vagy baleset következtében annyira leromlik, hogy munkakörének feladatait többé nem tudja ellátni?

tovább

Praktikák:

VitaminABC

VitaminABC
tovább

Tippek:

A kipirosodott, kicserepesedett bőrt ne kozmetikai krémekkel, hanem gyógyszertárban kapható zsíros, glicerines kenőcsökkel kenje! Nagyon jó az egyszerű vazelin is, és olcsóbb a legújabb kozmetikai csodáknál!


Szponzorált hirdetések