Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvédheti magát a fül a megsüketüléstől?

kategória: Genetika, Gondolta volna?

Kijátszva a fül azon rendszerét, ami meghatározza mennyi hangot hallunk, egy nemzetközi kutatókból álló csoport rájött, hogy a fül azon tulajdonsága, hogy képes 'lehalkítani' saját magát, valójában a maradandó fülkárosodás elkerülésében játszik nagy szerepet.


"Eddig nem volt teljesen biztos, hogy a fül hang-kiszűrő rendszerének pontosan milyen funkciója van - nyilatkozta Dr. Paul Fuchs fül-orr-gégész professzor - Most azonban sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítanunk, hogy a fül e mechanizmusa az akusztikus eredetű traumák elkerülésére jött létre."

A tudósok kutatásukat a fül érzékelő szőrsejtjein lévő nAChR fehérjéinek tanulmányozásával kezdték. Az agyban lévő idegsejtek jeleit az nAChR fehérje fogja fel, és módosítja az érzékelő szőrsejtek érzékenységét a fülkárosodás elkerülésére.

A kutatók genetikailag módosították az nAChR fehérje egy részét egereken, majd hallásvizsgálatot végeztek rajtuk. Az egerek a módosítás következtében sokkal kevésbé voltak képesek hallani a halkabb zajokat, így tehát bizonyossá vált, hogy a fehérje valóban képes a hallásküszöb befolyásolására. A genetikailag módosított egerek ugyanakkor sokkal nagyobb hangterhelés elviselésére voltak képesek, mint társaik.

A kutatók remélik, a mechanizmus feltárásával a jövőben olyan gyógyszereket hozhatnak majd létre, ami megóvhatja a betegeket a maradandó fülkárosodástól súlyos hangterhelés esetén is.

Addig is a szakértők az esetleges zajterhelés minimalizálását és füldugó viselését javasolják a fülkárosodás elkerülésére.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.26 08:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Gyógyító fürdők

Úgy érzi, hogy jót tenne sajgó vállainak, fájós derekának vagy végtagjainak, ha gyógyfürdőben kezeltethetné magát? Beszéljen orvosával! Cikkünkből megtudhatja, mi tartozik ehhez az ellátási formához.

tovább


Szponzorált hirdetések