Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvéd a macska az allergiától és asztmától?

kategória: Allergia, Asztma, Egészségügyi tájékoztatás, Gyermek-egészségügy, Várandósság

A macskával együtt élő 5 éves gyermekek védettebbek az asztma kialakulásával szemben - derült ki egy több éves kutatásból.
A Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban publikált cikk szerint ezekben a gyermekekben több macska allergia-ellenes antitestet találtak. Bár 3 éves korukban még többször előfordulhat asztmás jellegű légzés, mire az 5 éves kort elérik, sokkal kevésbé lesznek érzékenyek ezekre az ingerekre.

"Nem bátorítjuk a szülőket macskatartásra, hogy kivédjék az asztmát, de azt biztosan nem javasoljuk, hogy azért tartsák távol a gyermekeket a macskáktól, nehogy asztmásak legyenek. Mindazonáltal még mindig javasolt a macska eltávolítása a környezetből, ha már kialakultak az asztmás és az allergiás tünetek" - mondta Dr. Matthew Perzanowski, a kutatás vezetője.

A tanulmányt egy 1998-ban indított, több éves kiterjedt kutatási projekt keretében végezték, melyben többek között vizsgálták a terhes nőkre és a csecsemőkre, kisgyermekekre ható környezetszennyező anyagok, különféle allergének, és növényvédő szerek egészségre gyakorolt hatásait.

A Columbia Egyetem, Gyermekek Környezetvédelmi Egészsége Központ Közegészségtan Intézetének korábbi tanulmányai alapján a környezeti szennyezőanyagok megnövelhetik a gyermekkori asztmás tünetek előfordulási gyakoriságát. A jelen tanulmányban egyéb társadalmi-gazdasági faktorokat, többek között a dohányzást és egyéb környezetszennyező hatásokat is figyelembe vettek az értékeléskor.

"Mostani eredményeink nagyban hozzájárulnak, hogy megértsük a környezet hatását a gyermekek egészségének alakulására. Többek között a korai macskaközelség és az asztmás légzés kialakulásának kockázata között fennálló kapcsolatot. Ez egy fontos kérdés, tekintve, hogy New Yorkban és máshol is magas az asztma előfordulási gyakorisága" - mondta Dr. Rachel Miller kutatóorvos, a Columbia Egyetem docense.

2008.05.26 10:11:07

forrás: Medipress/HáziPatika.com


Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések