Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan az oka, hogy a nők miért nem állnak ellen a kísértésnek!

kategória: Pszichológia, Szenvedélybetegségek, Táplálkozás

Ha kedvenc ételükkel kerülnek szembe, a nőknek sokkal nagyobb akaraterőre van szükségük, hogy ne egyenek az adott ételből, mint a férfiaknak-olvasható egy nemrég publikált tanulmányban.

Az élelmiszer bevitelének folyamatáért felelős agyi mechanizmusokat kutató tudósok igencsak meglepődtek, amikor kiderült, mekkora különbség van a nemek között ilyen tekintetben.

Dr. Gene-Jack Wang és kollegái a Brookhaven Országos Laboratóriumból arra keresték a választ, hogy vajon miért van az, hogy bizonyos emberek túl sokat esznek, és emiatt túlsúlyossá válnak, míg mások nem. 13 nőn és 10 férfin végeztek agyi vizsgálatokat. A résztvevőknek egy napig koplalniuk kellett, ezek után vizsgálták agyi reakcióikat, amikor kedvenc ételeiket tették eléjük.

A vizsgált alanyoknak előtte megtanítottak egy technikát (kognitív gátlás), amellyel sikeresen csökkenthetik étvágyukat. Bár mindkét nem tagjai egyetértettek abban, hogy ezzel a módszerrel sikerrel csökkentették étvágyukat, a nők agyában mégis egy bizonyos agyi rész aktív maradt, minden igyekezetük ellenére.

"Bár a nők elmondásuk szerint kevésbé voltak éhesek, amikor megpróbálták elnyomni az étel utáni vágyukat, agyuknak az a területe, ami az éhségért felelős, mégis szinte lángolt" - nyilatkozta Dr. Wang. Ennek magyarázata valószínűleg evolúciós tényezőkben keresendő, hiszen mivel a nőknek gyakran gyermekeikről is kell gondoskodniuk, ezért minden adandó alkalmat meg kell ragadniuk a táplálékszerzésre.

"A mostani felfedezés hatalmas jelentőséggel bír, hiszen így könnyen beláthatjuk, miért hatnak másképpen az evészavarok nőkre, mint férfiakra" - nyilatkozta Eric Stice, az Oregoni Állami Kutatóintézet étkezési szakértője.

A kutatók szerint ez a mostani felfedezés új kapukat nyithat meg az elhízással szembeni harcban, és reményt adhat a túlsúlyos nőknek. Az Országos Betegségirányítási és Megelőzési Központ adatai szerint az Egyesült Államok férfi lakosságának 33.3, női lakosságának pedig 35.3 százaléka tekinthető kórosan elhízottnak.

2009.01.22 13:10:01

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Mozgás

Tai chi - a harmóniában létezés művészete

Mozgás, meditáció, harcművészet és filozófia, szépség és harmónia egyaránt jelen van a tai chiben. Ez az ősi keleti gyógymód a test, a lélek és a tudat edzése egyszerre, vagyis a teljes embert alakító életfelfogásnak is tekinthetjük.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Étrendminták

Étrendminták
tovább


Szponzorált hirdetések