Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan a bizonyíték: vesekövet okoz a melaminos tej

kategória: Gyermek-egészségügy, Táplálkozás, Urológia

Kínai tudósoknak most először sikerült bizonyítaniuk, hogy a műanyaggyártás során használt melaminnal fertőzött tej veseköveket okozhat.


Tavaly legkevesebb hat kisgyermek vesztette életét, és megközelítőleg 290 000-en betegedtek meg a melaminnal fertőzött tejtermékek fogyasztásának következtében. A melaminfertőzés és a vesekövek kialakulása közötti összefüggés azonban mostanáig tisztázatlan maradt.

A kutatók összesen 15 kínai kisgyermek vizeletmintáját vizsgálták meg azok közül, akiket vesekő képződése miatt szállítottak kórházba, majd ezt összehasonlították 20 olyan Hong Kongban élő kisgyermek mintáival, akik szintén fogyasztottak a fertőzött tejből, de esetükben nem alakult ki a vesekő.

"Sikerült bizonyítanunk, hogy a melamin önmagában képes vesekövet okozni. Minél magasabb a vizelet melamin-koncentrációja, annál nagyobb a kialakult kő" - nyilatkozta Lawrence Lan, a Hong Kong Queen Mary Kórház gyermeksebész konzulánsa.

A tudósoknak emellett sikerült meghatározniuk azt a szennyezettség határértéket, amely felett biztos, hogy megindul a vesekőképződés. "Az ez alatti értékekkel rendelkező gyermekek egyikénél sem alakult ki vesekő" - nyilatkozta Mr. Lan.

A tavalyi botrány következtében Kína tejipari exportja jelentősen visszaesett, az emberek ugyanis nem bíznak ezekben a termékekben többé. A melamint egyébként a műanyaggyártásban alkalmazzák leggyakrabban, de ragasztóanyagok előállításához is használják.

Mivel a melamin igen gazdag nitrogénben, a tejhamisítók a fehérjetesztek becsapására keverték a tejtermékekbe. A tejen kívül tojásos termékekben, valamint csokoládékban, jégkrémekben és különböző joghurtokban is találtak melamint.

Animáció: HáziPatika.com

2009.01.14 09:10:01

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések