Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megvan a bizonyíték! A fiúk is pletykásak!

kategória: Gondolta volna?, Gyermek-egészségügy, Pszichológia

Nemcsak a lányokra jellemző az közvetett ellenségeskedés, a fiúk is hajlamosak pletykákat terjeszteni és másokat kiközösíteni - derül ki a Child Development-ben megjelent áttekintő közleményből.

A fiúkra ugyanúgy jellemző a szociális agresszió, mint a lányokra, írja Noel A. Card, a kutatás vezetője, az Arizonai Egyetem docense. Nem igaz tehát az a közkedvelt elmélet, mely szerint az indirekt agresszió tipikusan női tulajdonság.

Card és munkatársai 148 tudományos közlemény elemzése alapján vonták le következtetéseiket, melyek így csaknem 74 ezer gyermek és tizenéves viselkedésének tanulmányozásán alapulnak. Az egymással szemben közvetetten agresszív lányokat bemutató mozifilmek és könyvek is táplálják a tanárokban, szülőkben és másokban még mindig élénken élő tévhitet a lányok szociális agressziójával kapcsolatban.

Az áttekintésbe bevont vizsgálatok többsége középiskolákban készült, és mind a fizikai, mind a szociális agressziót elemezte. Szociális agresszióról van szó, ha valaki megpróbálja a másik pozícióját aláásni egy társaságban, vagy baráti körben. Kiderült, hogy azoknál a gyerekeknél, akikre jellemző az agresszió egyik formája (például a fizikai), gyakoribb a másik forma (például a szociális) előfordulása is. Ez a jelenség különösen fiúk esetében figyelhető meg.

Dr. Cardék mindkét agressziótípust összefüggésben hozták az alkalmazkodási problémákkal. A fizikai agresszió a delikvens, valamint a figyelemzavaros viselkedészavarokkal, míg a szociális agresszió a depresszióval és az alacsony önbecsüléssel áll kapcsolatban.

2008.09.24 09:20:19

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Lélek

Ne nyugodjon, alkosson!

Vajon megőrizhetjük-e szellemi frissességünket, ha időskorban is alkotunk, kreatív elfoglaltságokat találunk magunknak? Éljünk tevékeny életet, legyen részünk az alkotás örömében, hogy elkerüljük az üres hétköznapokat, s értelmet leljünk a...

tovább

Tippek:

Amikor úgy enne valamit, valójában sokszor csak szomjas. Bármily furcsán hangzik, az embereket gyakran megtéveszti hiányérzetük. Először mindig kezdje ivással, és figyelje, valóban éhes-e még. A hideg gyümölcsteát ajánljuk szomjoltónak.


Szponzorált hirdetések