Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A hízás megváltoztatja a személyiséget is

kategória: Elhízás

A meghízott emberek nagyobb eséllyel engednek a kísértéseknek, ugyanakkor tetteikben megfontoltabbak - derül ki a Psychological Science szaklapban publikált tanulmányból. A kutatást vezető Angelina Sutin, a Florida Állami Egyetem Orvostudományi Karának kutatója így számolt be a vizsgálatról: "Sokat tudunk arról, hogyan járulnak hozzá a személyiségjegyek a testsúlynövekedéshez. Azt viszont nem tudjuk, hogy a jelentős testsúlyváltozások összefüggnek-e alapvető személyiségjegyeink változásaival."

A kutatók a Baltimore Longitudinal Study of Aging (BLSA) és a Baltimore Epidemiologic Catchment Area (ECA) hosszmetszeti kutatásokat elemezték, amelyekben összesen több mint 1900 különféle életkorú és társadalmi-gazdasági státuszú ember vett részt. Az alanyok személyiségjegyeit és testsúlyát két időpontban feljegyezték, évtizedes időközönként.

Sutin és munkatársai kimutatták, hogy az impulzivitás fokozódását mutatták azok a résztvevők, akiknek testsúlya legalább 10 százalékkal nőtt, vagyis nagyobb eséllyel engedtek a kísértéseknek, mint azok, akiknek nem változott a testsúlya. Az adatokból ugyan nem derül ki, hogy a megnövekedett impulzivitás a testsúlynövekedés oka volt-e vagy eredménye, az azonban egyértelmű, hogy szoros összefüggés áll fenn az ember fiziológiai és pszichológiai állapota között.

Az adatokból meglepő módon az is kiderült, hogy a meghízott résztvevők megfontoltabbá is váltak, vagyis nagyobb valószínűséggel gondolták át alaposan a döntéseiket. A megfontoltság felnőttkorban mindenkinél fokozódik, de a növekedés majdnem kétszer nagyobb volt a meghízott alanyok esetében, mint a stabil testsúlyúaknál.

A kutatók úgy vélik, hogy a megfontoltság valószínűleg a gyakori negatív visszajelzések következtében alakul ki. Ha valaki ma enged a kísértésnek, holnap nehezebben tud ellenállni. A meghízott személyekben tehát személyiségük változása következtében még tovább nőhet a további hízás kockázata.

2013.05.16 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Korhullám és várható hatások

Nem kell sokat várni ahhoz, hogy a nyugati irányzatok, életstílus elérje Európa közepét, Magyarországot. Éppen ezért ahhoz, hogy a korhullám várható hatásairól reális képet rajzoljunk, meg kell ismerni a nyugati társadalmak átalakulását, trendjeit.

tovább

Tippek:

Ha nehéz tárgyat kell felemelni, guggolásból, egyenes háttal tegye. Testéhez közel tartsa, és emeléskor lélegezzen ki!


Szponzorált hirdetések