Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

A rostok segítik a bélben a hasznos baktériumokat

kategória: Táplálkozás

Az élelmi rost a hasznos baktériumok javára megváltoztatja a bélflóra összetételét - mutatta ki az Illinois Egyetem egy új kutatása. A kutatás eredményeit a Journal of Nutrition tette közzé.

A tudósok szerint a bélrendszerben élő mikrobák segítenek megőrizni az emésztőszervrendszer egészségét, ráadásul befolyásolják az olyan betegségekre való hajlamot is, mint a 2-es típusú cukorbetegség, az elhízás, a gyulladásos bélbetegségek, a vastagbélrák és az autoimmun betegségek. Amikor ezek a mikrobák lebontják a rostokat, rövid láncú zsírsavak és más anyagok termelődnek, ez előnyös a gazdaszervezet számára - magyarázta Kelly Swanson, az egyetem állattudományi professzora. "Ha rájövünk, hogy milyen fajta rostok a legkedvezőbbek az egészséges baktériumok számára, akkor helyrehozhatjuk az egyensúlyzavarokat" - mondta.

A kutatás eredményei arra is utalnak, hogy a rost nemcsak a tápanyag továbbításához fontos bélmozgások támogatása szempontjából hasznos. "Sajnos az emberek a javasolt napi 30-35 gramm rostmennyiségnek csak a felét fogyasztják el. El kellene olvasniuk az élelmiszerek címkéit, és olyanokat választani, melyek rostban gazdagok" - tanácsolja Swanson professzor.

A kontrollált, kettős vak intervenciós kutatáshoz 20 egészséges férfit választottak ki, akik átlagosan napi 14 gramm rostot vettek magukhoz, és különböző készítményekkel egészítették ki az étrendjüket. A kontrollcsoport termékei nem tartalmaztak plusz rostot. A második csoporté 21 gramm polydextrózt, egy gyakori rostadalékanyagot; a harmadik csoporté pedig 21 gramm oldható kukoricarostot. A 16-21. napon székletmintákat gyűjtöttek tőlük, és DNS-teszttel állapították meg, milyen mikrobák vannak jelen a bélrendszerükben. A DNS-t aztán 454 piroszekvenálásnak vetették alá, mely egy ujjlenyomat-technika a jelenlevő baktériumok feltérképezésére.

Mindkét fajta rost befolyásolta a baktériumok mennyiségét. Az oldható kukoricarost esetében nőtt a Lactobacillusok száma, ezeket gyakran használják probiotikumként. A Faecalibacterium mennyisége emelkedett azoknál, akik mindkét fajta rostot ették. Swanson szerint a tapasztalt változás attól következett be, hogy több és többfajta rostot vittek be a szervezetbe, és éppen az ellenkezője volt annak, mint amit a legyengült bélrendszerű embereknél lehet látni. Így új lehetőség nyílhat a pre- és probiotikumok használatára a bélrendszer támogatása érdekében. "Az egyik baktérium, mely szaporodásnak indult a rostok hatására, gyulladásgátló hatású, prebiotikummal pedig elérhető az elszaporodása" - mondta el Swanson.

2012.07.16 00:02:00

forrás: Medipress



Szponzorált hirdetések