Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Agyműködést veszélyesen befolyásoló gyógyszerek

kategória: Gyógyszerészet

A szorongás, a depresszió vagy az álmatlanság kezelésére szedett gyógyszerek befolyásolhatják az agy működését, megnövelhetik például egy autóbaleset előfordulásának a kockázatát is, derült ki egy új tanulmányból. Tajvani kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az orvosoknak nyomatékosan fel kellene hívniuk a páciensek figyelmét, hogy az ilyen, úgynevezett pszichotróp gyógyszerek szedése akár az autóvezetési képességekre is negatív hatással lehet. "A kutatási eredmények egyértelműen igazolták az antidepresszánsok, az altatók és a szorongás kezelésére alkalmazott hasonló pszichotróp gyógyszerek lehetséges negatív befolyását" - mondta dr. Hui-Ju Tsai, a tajvani Nemzeti Egészségkutató Intézet kutatómunkatársa, a tanulmány szerzője.


A tanulmány során a kutatók összehasonlították közel 5200 súlyos közúti balesetet szenvedő és 31 ezer balesetmentes autóvezető pszichotrópgyógyszer-szedési szokásait, és az eredmények azt mutatták, hogy az autóbalesetet okozók között jóval nagyobb arányban voltak rendszeresen pszichotróp gyógyszert fogyasztók. A kutatás során arra is fény derült, hogy a gyógyszer mennyisége is befolyásolja a balesetek előfordulási arányát, tehát ha valaki nagyobb mennyiségű gyógyszert szed, az nagyobb valószínűséggel válik autóbaleset részesévé, foglalta össze a kutatási eredményeket dr. Tsai.

A tajvani kutatók tanulmányát a British Journal of Clinical Pharmacology című gyógyszerészeti szakfolyóirat szeptemberi számában publikálták.

Animáció: HáziPatika.com

2012.09.20 00:02:00

forrás: MedipressSzponzorált hirdetések