Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megújult a vácrátóti botanikus kert

kategória: Programajánló

Megújult a Magyar Tudományos Akadémia vácrátóti botanikus kertje. A munkák 2010 májusában kezdődtek, és a napokban fejeződnek be. A munkálatok 19 hónapja alatt több mint 1400 növénnyel bővült a kert állománya, ezek közül számos példányt magyar növénytermesztőktől tudtak beszerezni.

Megújult a botanikus kert öntözőrendszere is: több mint négy kilométeres szakaszon cserélték ki a csöveket. Kicserélték a növénygyűjteményeket, az élőhelyeket védő léckerítéseket és a drótkerítéseket is, felújították az utakat, kiépítették az ágyások között a csapadékelvezető-rendszert. A tavakat összesen 580 négyzetméternyi területen tisztították meg, megtörtént a patak- és tórendszer zsilipjeinek felújítása is. A botanikus kert teljes területén kiirtották a történelmi gyűjteményt veszélyeztető gyomnövényeket és az élőhelyen kívüli növényeknek otthont adó úgynevezett mély- és hollandágyak is megújultak.

A vácrátóti nem a legnagyobb területű botanikus kert Magyarországon, de több mint 12 ezer fajával és fajtájával messze a leggazdagabb. Az üvegházi kollekcióban csaknem háromezer féle növény kapott helyet, emellett számos puhatestű, rovar, hal és madár él a kertben, amely a benne őrzött és bemutatott növényanyagnak köszönhetően "élő múzeum", felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs. A kertet 180 évvel ezelőtt alapították, a nagyközönség előtt 1961-ben nyitotta meg kapuit. A vácrátóti botanikus kert országos jelentőségű természetvédelmi terület, műemléki védettséget élvez.

2011.12.11 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek    Szponzorált hirdetések