Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megújul a Zirci Arborétum

kategória: Programajánló

Elkezdték a Zirci Arborétum beteg vagy veszélyeztetett fáinak kivágását. A védett, de koros gyűjtemény kiszáradt egyedeinek és azoknak a fáknak a kivágását kezdték el, amelyeken a műszeres vizsgálatok során veszélyes mértékű károsodást, odvasodást állapítottak meg. Így összesen 74 beteg vagy veszélyeztetett fát kell eltávolítani, melyek pótlása szintén az arborétum megújítását célzó projekt része.

Megújul az északi kaputól induló, ma már csak 88 fát tartalmazó, kétszáz éves hársfasor is. Az elkerülhetetlen fakivágásokat követő pótlásokkal ismét 110 kislevelű hárs szegélyezi majd a 350 méter hosszú sétányt, az eredeti állapotnak megfelelően. A 200 éves angol stílusú park teljes rekonstrukciója a tervek szerint 2012 őszén fejeződik be.

A 18 hektáros arborétumban a növényzet most kezdődő, átfogó rekonstrukciója jövő tavaszig rendkívül intenzív munkával jár. A téli időszakban kiemelt figyelmet fordítanak a jelen lévő állatfajok védelmére, a fák odúvizsgálatára, a mókusok, denevérek mentésére. Az arborétum helyreállításának műszaki elemei többségükben már elkészültek: kikotorták a több mint hatezer négyzetméteres tavat, s természetközeli élőhely kialakítása céljából egy szakaszon elbontották kőből készült partfalát, valamint a tóban építettek egy kis szigetet. A védett park új kerítést is kap, és kicseréltek két hidat. A belső területek helyreállításával, a tisztások megnyitásával visszaadják a park eredeti karakterét. és új fákat, cserjéket telepítenek.

2011.10.19 00:02:00

forrás: MTI

Kapcsolódó hírek, érdekességek


  Cikkajánló

  Témakör: Mozgás

  6 kérdés - ha nyugodtan akar nyaralni

  A nyaralás közeledtével sokan napokat, heteket töltenek a készülődéssel, előre ismerkednek a látnivalókkal, ezerszer átgondolják, mit kell feltétlenül becsomagolni. Vajon a biztonságukra, a nem várt kellemetlenségek kivédésére is elég gondot fordítanak?

  tovább

  Tesztajánló

  Asztma-kontroll teszt

  Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


  Szponzorált hirdetések