Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megtiltották az abortuszt a megerőszakolt kislánynak

kategória: Gyermek-egészségügy, Nőgyógyászat, Várandósság

Egy román orvosi etikai bizottság pénteken nem járult hozzá egy 11 éves kislány abortuszához, akit állítólag saját nagybátyja erőszakolt meg, állította egy kórházi tisztviselő.

"A bizottság szabályzata szerint a terhesség 14. hete után csak az anya közvetlen életveszélye, vagy a magzat fejlődési rendellenessége esetén engedélyezhető a terhesség megszakítása" - nyilatkozta Vica Todosiciuc, az észak-keleti Jász város Cuza Voda szülészeti intézetének igazgatója. "Miután megvizsgálták a lányt, a bizottság megállapította, hogy a terhesség problémamentesen zajlik, ezért a megszakítása nem indokolt."

A lány szülei két héttel ezelőtt tudták meg a hírt, mikor a leendő kismamát hasi fájdalom miatt vizsgálták ki. A rendőrség keresi a nagybácsit, aki állítólag elmenekült otthonából. "Két okból kifolyólag a bizottság nem vette figyelembe, hogy a terhesség erőszakból származik: egyrészt az erőszak nem bizonyított, másrészt a bizottság szabályzata nem tesz kivételt" - mondta el Todosiciuc. "Rendkívül nehéz volt a döntés az orvosok számára. Próbáltak olyan orvosi indokot találni, mely felhatalmazza őket a terhesség megszakítására, de képtelenek voltak rá."

Egy regionális orvosi bizottság korábban már azt ajánlotta, hogy engedélyezzék az abortuszt, elsősorban a lány fiatal korára való tekintettel. De a román törvények szerint csak etikai bizottság mondhatja ki a végső szót a 14. hetet meghaladó terhességek esetén. A román egészségügyi minisztérium szerint az országban egyre nő a 15 év alatti életkorban szülő nők száma. 2006-ban már az 500-at is elérte.

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

2008.06.24 10:12:58

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések