Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért hagy ki az öregek emlékezete

kategória: Alzheimer-kór

Egy új pszichológiai kutatás szerint az idősebb emberekre jellemző emlékezetkihagyások abból adódnak, hogy sokan képtelenek külön epizódonként kezelni a mindennapi események folyamatát. "Amikor visszagondolunk arra, hogy mit is csináltunk tegnap, az nem úgy történik, hogy az agyunkban megnyomunk egy 'lejátszás' gombot, és elindul egy 24 órás videofelvétel. Az agyunk rövidebb, epizódszerű fejezetekre bontja a megélt eseményeket, és külön kezeli" - mondta dr. Heather Bailey, a St. Louis-i Washington Egyetem pszichológus kutatója, a tanulmány vezetője.

A kutatás keretében ő és munkatársai Alzheimer típusú időskori demenciával kezelt embereknek olyan rövidfilmeket vetítettek le, amelyeken emberek hétköznapi cselekvéseket végeztek, például egy nő reggelit készített, egy férfi pedig hajót épített Legóból. A résztvevőket megkérték, hogy a különálló jelenetek között nyomjanak meg egy gombot, amikor úgy érzik, hogy az egyik epizódnak vége van, és kezdődik a következő rész.

Ezt követően a résztvevőknek fel kellett idézniük a látottakat, miközben a kutatók MRI-vel vizsgálták az agytevékenységüket. Az elemzésekből kiderült, hogy a résztvevőknek nehézséget okozott a különálló események szétválasztása és rövid epizódokra darabolása, emiatt nehezebben képesek felidézni a múltbéli eseményeket.

Az új tanulmány teljes terjedelmében az amerikai Pszichológiatudományi Szövetség Psychological Science című szakfolyóiratában jelent meg.

2013.05.15 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Praktikák:

Mozgássorok

Mozgássorok
tovább


Szponzorált hirdetések