Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megtalálták a narkolepszia kiváltó okát

kategória: Alvászavar, Genetika

Svájci kutatók bejelentették, megtalálták a narkolepszia, a napközbeni kontrollálatlan álmosságot okozó betegség kiváltó okát. A felfedezés új utakat nyithat meg a betegség kezelésében.

A Trib2 nevű fehérjét azok az idegsejtek termelik, amelyek az ébren maradást elősegítő hipokretint is kiválasztják - áll a Genfi és Lausannei Egyetem kutatóinak közleményében.

A népesség körülbelül 0,05 százalékát érintő narkolepsziát korábban a hipokretin hiányával hozták összefüggésbe, a pontos okot azonban nem sikerült kideríteni. A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a narkolepsziát a szervezet saját immunrendszere által indított támadás váltja ki, miután kiderült, hogy a 120 vizsgált narkolepsziás betegben magas a Trib2 antitest szintje. Az antitestek pedig végül elpusztítják a hipokretint termelő neuronokat.

Mehdi Tafti professzor, a Lausannei Vaud Egyetemi Kórház igazgató-helyettese azt is elmondta, hogy az immunglobulinnal végzett kezelés, melyet gyakran alkalmaznak az idegrendszer autoimmun betegségei ellen, "rendkívül jó eredményeket hozott". Az alvási rendellenesség már közvetlenül az első tünetek jelentkezése után megszűnt a kezelt betegek többségében.

A svájci kutatók azt remélik, hogy a felfedezés következtében többet tudhatunk meg arról, hogyan kezeli az emberi szervezet az alvást. Az eredmények a Journal of Clinical Investigation szakfolyóiratban olvashatók.

Copyright AFP [2010] / Translation Medipress

2010.02.23 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Egészség

Hogyan lehetünk Matuzsálemek?

A ma harminc évesek akár húsz évvel hosszabb ideig élhetnek, mint szüleik, vagyis a 21. századot kis túlzással valóban hívhatjuk a százévesek korszakának.

tovább

Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!

Tippek:

Egészségtelen csak egy kávéval kezdeni a napot. Serkenti a gyomorsav termelését, károsítja a gyomrot, hosszabb távon akár gyomorfekélyhez is vezethet. Legalább tejet öntsünk hozzá.


Szponzorált hirdetések