Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Ezért nem emlékszünk, hogy történt a baleset

kategória: Gondolta volna?, Neurológia

Régóta feltételezik, hogy a stressz a figyelem ellensége, és gátolja a koncentrációt. A Wisconsini Egyetem munkatársai a rövidtávú memória gátlásának biológiai hátterével foglalkoztak.

Az agy homloklebeny előtti kérgi területe működik közre az információ rövidtávú tárolásában. A memóriának ez a része a felelős azért, hogy ne felejtsük el a mondat első felét, miközben a másodikat olvassuk. Az itt lévő idegsejtek a gyors információtárolásban jeleskednek, és újabb információ bekerülésékor hamar felülíródnak. Mindazonáltal enélkül a terület nélkül sokáig normálisnak tűnhet az egyén: nem szükséges a halláshoz vagy a beszédhez, de még a hosszútávú memóriához sem - simán felidézhetőek maradnak a gyermekkori, vagy a három nappal ezelőtti emlékek. Az érzelmek megfelelő működéséhez azonban elengedhetetlen.

Craig Berridge professzor és munkatársai szerint a stressz pontosan ennek az agyterületnek a működését hátráltatja. A PLOS Computational Biology oldalain a munkacsoport egy új, statisztikai modellezésen alapuló megközelítést ismertet, melyben patkányok idegsejtjein demonstrálják a homloklebeny előtti kérgi területben lévő tüzelést és újratöltést - az információ frissen tartásának biológiai hátterét. A neuronok minden ezredmásodpercben kommunikálnak egymással, és egy-másfél másodpercig megőrzik az emlékeket, de ha az idegsejt újabb stimulációja elmarad, az információ elvész.

A vizsgálatban a patkányokat zajterhelésnek tették ki, így idézve elő a stresszhelyzetet, csökkentve a rövidtávú memória hatékonyságát. Több tucat, egymástól független idegsejtet megfigyelve a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a stressz jobban aktiválja a neuronokat, emellett viszont az információtárolás sérül. A zajterhelés megszüntetése viszont a vizsgált cselekedet hatékonyságát növelte. A homloklebeny előtti kérgi terület elektromos aktivitását vizsgálva kiderült, hogy a zaj miatt az idegsejtek képtelenek voltak eltárolni azt az információt, mely az újabb csokoládédarab megtalálásához szükséges lett volna.

A stressz szétkapcsoló hatása és az abból fakadó veszélyek ismertek. Szakirodalmi adatok szerint a munkahelyi balesetek feléért a stressz tehető felelőssé.

2012.09.24 00:02:00

forrás: Medipress


Tesztajánló

Asztma-kontroll teszt

Ön asztmás, és szeretné tudni, milyen mértékben van kézben tartva a betegsége? Tesztünk segítségével ezt könnyen megtudhatja!


Szponzorált hirdetések