Friss hírek

Kérem a friss híreket e-mailben!
50plusz.hu hírek

Megdőlt egy régi tévhit: nem steril a vizelet

kategória: Fertőző betegségek, Gondolta volna?

Megcáfolták azt a közkeletű nézetet, miszerint az egszséges vizelet teljesen steril, és semmilyen fertőzést nem okozhat. A Loyola Egyetem Orvosi Karának dékánja, Linda Brubaker számolt be arról a Journal of Clinical Microbiology című folyóiratban, hogy a korábbi állásponttal szemben a mostani kutatások szerint egészséges emberek vizeletében is találhatók különféle baktériumok. A felfedezés változásokat tesz szükségessé a húgyúti fertőzések kezelése terén.


A kutatók olyan nőktől vettek vizeletmintát, akik húgyúti fertőzés tüneteit mutatták, ugyanakkor nem diagnosztizálták náluk a betegséget. A vizeletet vagy vizelés során, vagy katéteren keresztül, vagy egy vékony tű segítségével, altatásban gyűjtötték be, majd ezeket a mintákat egy igen fejlett, DNS-en alapuló érzékelőmódszer segítségével elemezték ki. A vizsgálatok kimutatták, hogy egy felnőtt nő húgyhólyagja számos olyan baktériumot tartalmazhat, melyeket a húgyúti fertőzések kezelése során alkalmazott vizelettenyésztés segítségével nem lehet kimutatni.

Az is kiderült, hogy a hagyományos, poharas vizeletgyűjtési módszer nem a legmegfelelőbb, mivel ilyenkor a vaginán található baktériumok beszennyezhetik a mintát. Ezzel szemben a katéteres vagy a tűvel végzett mintavétel jóval hatékonyabb lehet.

A Loyola Egyetem kutatói most azon dolgoznak, hogy kiderítsék, a húgyhólyagban található baktériumok közül melyek károsak, és melyek hasznosak, továbbá miként érintkeznek egymással ezek a baktériumok és a gazdatesttel. Dr. Brubaker szerint még további vizsgálatok is szükségesek ahhoz, hogy kiderüljön, vajon a húgyhólyagban található baktériumoknak van-e közük a húgyúti fertőzésekhez. Amennyiben a kapcsolat beigazolódna, az lehetővé tenné, hogy a betegség kockázatát időben kimutathassák a női betegeken, és ezáltal hatékonyabb kezelésben részesítsék őket.

Animáció: HáziPatika.com

2012.04.17 00:02:00

forrás: Medipress


Cikkajánló

Témakör: Visszérbetegség

Kinek érdemes a visszerekre figyelnie?

A visszeresség nem pusztán esztétikai probléma, amit jobb elrejteni a külvilág elől, hanem egy olyan érrendszeri betegség látható tünete, aminek korai felismerése a későbbi szövődmények elkerülése miatt elengedhetetlen.

tovább

50plusz.hu Fórum

Tippek:

Szent-Györgyi Albert napi tíz gramm feletti C-vitamin bevitelét sem tartotta túlzottnak. Szerinte a C-vitamint a sóhoz hasonlóan kellene árusítani.


Szponzorált hirdetések